Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Valašský frgál (lopaťák)
(Zdv)
recept číslo: 1381
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
170 g cukru krupice 4 žloutky
250 g másla
sůl
500 ml mléka
70g droždí

Posýpka:
200 g másla
200 g hladké mouky
150 g cukru

Na potření okrajů:
250 g másla
rum
smetana
 

Postup

Z vlahého mléka, trochy cukru, trochy mouky a kvasnic uděláme kvásek. Než vykyne, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme kvásek, zbytek mléka, sůl a mouku a vypracujeme středně husté těsto.

Mezitím co bude těsto kynout, si připravíme nádivku. Předem si uvaříme sušené hrušky, ty pak pomeleme na masovém mlýnku, přidáme rozinky namočené v rumu, trochu rozpuštěného másla, trochu cukru, badyán. To předcházející nemusí být, protože hrušky, to bývala výborná nádivka chudých.
Dále si uděláme posýpku - máslo, hladkou mouku a cukr mneme rukou tak dlouho, až se nám v prstech dělají drobné kuličky. V kastrolku si rozpustíme 250 g másla do voňava, po zchladnutí do něj přimícháme rum. Tuto směs použijeme k natírání upečených koláčů.

Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300 g těžké bochánky a necháme je opět
vykynout. Potom rozválíme bochánky malým válečkem, rozetřeme na ně nádivku, posypeme sypáním a zase necháme vykynout. Před tím, než je dáme do trouby, propícháme je vidličkou. Po upečení - kraje musí být pěkně červené - je potíráme šlehačkou nebo smetanou a pak máslem s rumem.

Nádivka může být tvarohová, povidlová, maková či zelná - všechny jsou výborné, ale hrušková je přeci jen ta nej...

Tvarohová nádivka:
Tvaroh smícháme s vejci a máslem, přidáme muškátový květ, špetku mletého nového koření, špetku tlučeného hřebíčku, strouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.

Názory čtenárů

Já bych je nastrouhala a zredukovala tekutinu, kterou by asi pustily.Možná bych směs trochu zahustila škrobovou moučkou.Nebo bych do směsi zavařila trochu pomletých piškotků.Nebo strouhaných lískových oříšků.Nebo ne?
tralala dne 13.3.2010 20:00:52
Prosím o radu dá se udělat hrušková náplń ze zavařených hrušek,jestli ano tak porad´te jak??
marie dne 12.3.2010 07:12:09
Hruškový frgál miluju, dnes ho jdu vyzkoušet podle tohoto receptu, tak snad se povede. Jaký má mít průměr správný frgál?
Eny dne 7.3.2010 10:48:40
ano ano jo jo je dobry ale mel by tu nekdo dát fotku toho frgálu at to lidi víc láká vázne
Valmez-irenka hercová dne 31.12.2007
Nejlepší koláč na světě, zvlášť "hruščák". A to nejenom proto, že jsem z Valmezu.
Teď už Západočech dne 28.11.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".