Z vlahého mléka, trochy cukru, trochy mouky a kvasnic uděláme kvásek. Než vykyne, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme kvásek, zbytek mléka, sůl a mouku a vypracujeme středně husté těsto.
Mezitím co bude těsto kynout, si připravíme nádivku. Předem si uvaříme sušené hrušky, ty pak pomeleme na masovém mlýnku, přidáme rozinky namočené v rumu, trochu rozpuštěného másla, trochu cukru, badyán. To předcházející nemusí být, protože hrušky, to bývala výborná nádivka chudých.
Dále si uděláme posýpku - máslo, hladkou mouku a cukr mneme rukou tak dlouho, až se nám v prstech dělají drobné kuličky. V kastrolku si rozpustíme 250 g másla do voňava, po zchladnutí do něj přimícháme rum. Tuto směs použijeme k natírání upečených koláčů.
Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300 g těžké bochánky a necháme je opět
vykynout. Potom rozválíme bochánky malým válečkem, rozetřeme na ně nádivku, posypeme sypáním a zase necháme vykynout. Před tím, než je dáme do trouby, propícháme je vidličkou. Po upečení - kraje musí být pěkně červené - je potíráme šlehačkou nebo smetanou a pak máslem s rumem.
Nádivka může být tvarohová, povidlová, maková či zelná - všechny jsou výborné, ale hrušková je přeci jen ta nej...
Tvarohová nádivka:
Tvaroh smícháme s vejci a máslem, přidáme muškátový květ, špetku mletého nového koření, špetku tlučeného hřebíčku, strouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.