Pro pečení je nejvhodnější kuře chlazené. Prodává se již očištěné a vykuchané. Před přípravou je ještě jednou pečlivě opláchneme uvnitř i na povrchu, odstraníme případné zbytky peří (bohužel se někdy zejména na křídlech vyskytují). Kuře osušíme a osolíme je na povrchu i v břišní dutině. Nejjednodušší je solení navlhčenými prsty, namočenými v soli. Poté kuřeti překřížíme konce stehenních kostí a svážeme se režným motouzem - tí zabráníme vysychání břišní dutiny při pečení. Křídla jsou obvykle již vykloubena nazad, takže není třeba je upravovat. Na pekáči (doporučuji průhledný např. z jenského skla) rozehřejeme máslo a položíme na něj kuře prsíčky dolů, dáme do trouby a pečeme. Při pečení kuře občas kontrolujeme a poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťáve trochu vývaru. Před dopečením kuře obrátíme, potřeme je máslem, aby dostalo pěkný lesk a necháme ho zčervenat. Kuře pečeme zhruba hodinu - záleží na velikosti kuřete. Dbáme na to, aby bylo dostatečně propečené i uvnitř, protože nedopečené kuře může znamenat nákazu salmonelou. Také veškeré nádobí a nářadí, které přijde do styku se syrovým kuřecím masem, pečlivě umyjeme před dalším používáním. Hotové kuře rozporcujeme - použijeme na to nůžky na drůbež. Dáme na nahřátou mísu či talíř a ozdobíme hlávkovým salátem. Jako příloha se nejčastěji ke kuřeti podávají brambory v nejrůznějších úpravách (vařené, opečené, bramborová kaše), ale i rýže. Vhodným doplňkem je i ovocný kompot.
?