Rybí filé rozmrazíme, přebytečnou tekutinu odsajeme ubrouskem. Porce filé osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Na pánvi rozpálíme olej a postupně na něm jednotlivé kousky filé po obou stranách opečeme. Obracíme je opatrně, aby se „kostky“ nerozpadly a zachovaly svůj tvar. Poté je přeneseme do zapékací misky lehce vytřené olejem. Na každý kousek filé položíme plátek uzeného lososa a posypeme ho oreganem. Povrch posypeme nastrouhaným uzeným sýrem a dáme zapéci do trouby (stačí na 10 minut) nebo pod gril. Před podáváním hustě posypeme nakrájenou naťovou cibulkou. Jako příloha jsou vhodné brambory posypané špetkou drceného kmínu.
Poznámka:
Plátky uzeného lososa nejsou právě levnou záležitostí, ale narazíte-li na ně v akci, stojí za to tento recept vyzkoušet.