Brambory oloupeme, překrájíme, zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme téměř
doměkka. Potom vodu z brambor slijeme do hrnku, brambory v hrnci protřeseme, vařečkou je rozšťoucháme, potom do nich obrácenou vařečkou uděláme několik děr a do nich nasypeme mouku, zalijeme asi polovinou slité vody, přiklopíme a na zcela nepatrném plameni necháme s moukou asi 10 minut propařit. Potom brambory s moukou důkladně prohněteme, podle chuti dosolíme. Lžicí namočenou do tuku vykrajujeme hromádky - škubánky, klademe je na talíře a sypeme strouhaným tvarohem nebo mletým mákem, cukrem a omastíme je rozehřátým máslem.
Varianty: Škubánky posypeme cibulí nakrájenou na kolečka a osmaženou na tuku, zbylé škubánky opečeme na tuku a podáváme se salámem nebo kompotem.