Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Stifado z králíka
(Zdv)
recept číslo: 1339
krasot.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 králík (asi 1,8 kg)
2 středně velké mrkve
200 g celeru
12 kuliček černého pepře
800 g malých cibulí nebo šalotky
1 stroužek česneku
500 ml suchého bílého vína
3 lžíce vinného octa
6 lžic oleje
425 ml nakládaných rajčat (malá konzerva)
4 hřebíčky
2-3 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
sůl
 

Postup

Králíka omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8-10 dílů. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Pepř nahrubo utlučeme. Oloupeme si část cibule a pokrájíme ji na větší kousky. Stroužek česneku nadrobno nasekáme. Víno, ocet, drcený pepř a hřebíček smícháme se 4 lžícemi oleje. Porce králíka spolu se zeleninou a bobkovým listem vložíme do mísy a zalijeme připravenou marinádou. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu uležet.
Druhý den povaříme zbylou oloupanou cibuli (asi 1 minutu), přelijeme ji studenou vodou a necháme okapat. Před vařením cibuli na straně kořene křížem nařízneme, aby se nerozpadla. Konzervovaná rajčata pokrájíme nadrobno a vložíme zpět do nálevu. Odleželé porce masa vyjmeme z marinády, osušíme je, osolíme a poprášíme moukou. Marinádu přecedíme a uschováme. V pekáči rozehřejeme zbylý olej a porce králíka na něm ze všech stran osmahneme. Přidáme ovařené cibulky, nasekaná konzervovaná rajčata a zalijeme marinádou. Můžeme přidat i část zeleniny, která zbyla po přecezení marinády. Přiklopíme, dáme do předehřáté trouby a necháme asi 45 minut podusit. Pak pekáč odkryjeme a králíka dalších 15-20 minut dopékáme. Povrch jednotlivých kousků masa občas poléváme šťávou z pod masa. Na závěr pokrm podle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme nejlépe s čerstvou bagetou nebo chlebem a se zeleninovým salátem. Hodí se i opékané brambory, smažené bramborové krokety nebo hranolky. Doba přípravy je asi 2 hodiny (bez doby marinování).
Poznámka: Králík je výborný, šťavnatý a zeleninová příloha je k němu velmi chutná.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".