Uvařenou ocezenou sóju, rohlík, cibuli i česnek umeleme na masovém mlýnku. Dáme do mísy, přidáme mouku, vejce, koření a dohladka promícháme. Z hmoty utvoříme váleček, nakrájíme 8 dílků a z těch tvarujeme karbanátky. Obalujeme je ve strouhance a hned smažíme.
Obměny
s brambory - u základního předpisu vynecháme rohlík a k sóje přidáme ještě asi 200 g uvařených, oloupaných a umletých brambor.
s hovězím masem vařeným - k základnímu předpisu přidáme ještě 100 g mletého masa.
s kapustou - 1/4 středně velké kapusty očistíme, uvaříme v malém množství slané vody a když trochu prochladne, umeleme ji spolu se sójou. Ostatní postup zůstává stejný.
s kadeřávkem - použijeme asi 6 - 8 listů kadeřávku. Ostatní postup je stejný jako u kapusty.
s mletým masem syrovým - k základnímu předpisu přidáme ještě 100 - 150 g mletého masa.
se strouhaným sýrem - vynecháme rohlík a k základnímu předpisu přidáme 100 - 150 g tvrdého sýra. Můžeme použít i Nivu, karbanátky budou mít výraznější chuť - na zahuštění ale použijeme polovinu rohlíku.
se zelenými natěmi - k základnímu předpisu přidáme ještě nejméně 2 lžíce umletých natí pažitky, petrželky a libečku. Zvláště libeček dodá těmto karbanátkům výbornou chuť.