Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě téměř do měkka. Než se květák uvaří, vytřeme si máslem zapékací misku, nakrájíme si šunku na proužky, nasekáme zelenou petrželku a na hrubém struhadle si nastrouháme Nivu. Uvařené růžičky květáku naskládáme do zapékací misky, zasypeme je nakrájenou šunkou a posypeme Nivou. Vše zalijeme sladkou smetanou a dáme zapéct do trouby nebo pod gril. Před podáváním posypeme zelenou petrželkou a doplníme kolečky rajčat. Jako přílohu můžeme podávat plátky čerstvé bagety, ale lze jíst i bez přílohy.
Poznámky:
Příprava je rychlá a jednoduchá. Suroviny můžeme obměňovat. Použijeme-li místo Nivy jiný druh sýra s méně výraznou chutí, můžeme květák poprášit karí kořením.