Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Houskový knedlík
(vde)
recept číslo: 1271
hknedlik.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hrubé mouky
250 ml mléka
1 žloutek
špetka soli
½ lžičky cukru
10 g droždí
1 starší rohlík (houska, žemle)
 

Postup

Tento recept zařazuji na přání našich zahraničních příznivců, kteří si nejsou tak jisti přípravou houskových knedlíků jako „místní“ kuchařky. Jsem si vědoma toho, že následující text vyvolá určitě zajímavou „knedlíkovou“ polemiku, ale nakonec proč ne.

Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj půl kávové lžičky cukru a rozdrobíme droždí. Droždí dáváme méně než na sladké kynuté těsto – asi 10 g tj. ¼ kostičky droždí běžně prodávaného v obchodní síti. Počkáme, až droždí nakyne (asi 10 minut). Zatím si odvážíme hrubou mouku, přidáme žloutek a špetku soli. Mléko s vykynutým droždím přilijeme do misky a vařečkou vymícháme hladké, tužší těsto. Měli bychom těsto zpracovávat tak dlouho, dokud není úplně hladké a netvoří se na něm malé puchýřky. Takto připravené těsto v misce zakryjeme ubrouskem a necháme kynout v teplé místnosti až asi dvojnásobně zvětší svůj objem. Trvá to asi 60 až 90 minut. Na vále či prkénku si jemně nakrájíme rohlík, lepší je starší, mírně ztvrdlý. Těsto z mísy vyjmeme na lehce pomoučený vál a rohlík do těsta rukama zapracujeme. Těsto rozdělíme na dva kusy a z každého kusu vytvarujeme houskový knedlík. Dbáme na to, aby knedlíky byly celistvé, hladké, bez „záhybů“. Takto připravené knedlíky na vále přikryjeme opět utěrkou a necháme je ještě několik minut kynout. Zatím si dáme vařit osolenou vodu do dostatečně velké nádoby přikryté pokličkou. Jakmile se voda vaří, opatrně podebereme knedlík dlaní a přeneseme ho do vody. Stranou, na které ležel na vále ho položíme nahoru. Stejně přeneseme i druhý knedlík, hrnec přikryjeme pokličkou a vodu rychle uvedeme do varu. Jakmile se voda začne znovu vařit, donutí nás to mírně odklopit pokličku a příkon tepla trochu ztlumit. Knedlíky se takto vaří asi 20 - 30 minut, záleží na jejich velikosti a příkonu tepla. Během varu je občas vařečkou či plochou naběračkou otáčíme. Pokud nemáme speciální kráječ na houskové knedlíky, připravíme si blízko hrnce dostatečně velké prkénko a asi 50 cm bílé (šicí) nitě na krájení knedlíků. Hotový knedlík vyjmeme na prkénko (dobře to jde plochou děrovanou naběračkou nebo malým dezertním talířkem) a v polovině ho za pomoci nitě překrojíme. Krájení nití je šetrné a knedlík nedeformuje. Pokud je až doprostředka uvařený, je hotový a můžeme ho podávat jako přílohu. Samozřejmě nějčastěji k omáčkám, ale i k oblíbenému vepřovému se zelím. V případě, že část knedlíku uprostřed zůstala syrová, obě poloviny knedlíku vrátíme do vařící vody a dovaříme.
Poznámka:
Lze použít i sušené droždí - stačí asi 1 rovná čajová lžička. Jinak postupujeme stejně.

Názory čtenárů

jak zabránit praskáni knedlíku?
thurnvaldová dne 7.11.2015 10:52:54
drMilan dne 30.4.2011 19:55:09 Pane "doktore , napište recept a přidejte fotky , jaké děláte Vy .
václav dne 26.1.2013 13:55:20
lidicky ziju v Tunisku a nemame tu hrubou ani polohrubou mouku ale mame hroznou chut na knedliky,nevite co s tim? prosim napiste mi kdyztak na e-mail viera912@seznam.cz diky :)
vera dne 6.11.2012 19:29:51
Knedlik je dobrý taky tak vařím akorat jine množství surovin.komu se recept nelibi at si ho jde koupit nebo udělá z prášku.
Lenka dne 18.7.2012 16:18:20
Marie, použij semolinu, z tý jsem vařil HK v Anglii, mimochodem velice dobrý knedlíky... Pocit domova jim přidá na chuti i když jsou jen průměrný...
Tom dne 18.7.2012 03:18:42
Knedlík je tuhý, i přes to, že dobře nakynul... :-(
Mahu dne 26.1.2012 14:31:27
Co kdyby pan houskoknedlíkový kritik zaslal recept na ten nejsprávnější houskový knedlíček i s přesným postupem doprovázeným fotografiemi??? Případně další recepty, aby obohatil širokou veřejnost.
česká hospodyňka dne 1.5.2011 07:20:25
Nemohu si pomoci, ale Češi knedlíky neumí (o Moravácích ani nemluvě), to už lepší knedle se vaří v Rakousku a Bavorsku. To co se tady podává v hospodách a prodává v obchodech je prachsprostá k y n u t á b u c h t a! Knedlík má být poměrně tužší konzistence, na pohled s výraznou strukturou žemlí a mají v něm tu a tam být větší či menší dírky. Tedy nic takového jako je na fotografii.
drMilan dne 30.4.2011 19:55:09
4 hrnky all purpose flour lze podle informací na internetu přeložit jako 4 hrnky mouky "na všechno" v praxi to znamená polohrubé mouky
Česká hospodyňka dne 6.8.2010 12:38:28
Houskove knedliky z Chicago 4 Hrnky all purpose flour 1 Cele vejce 2 1/2 Lzicky suchych kvasnic 1 Lzicka soli 1 Lzicka cukru 1 Hrnek vlazne vody nebo mleka Udelame si kvasek: Voda, kvasnice,cukr,trochu mouky. Po vykynuti zpracujeme s vejcem, moukou a soli na nelepive testo/ muzem pridat nakrajenou housku/.Pokud se testo moc lepi pridame mouku, pokud je tuhe pridame vodu.Nechame vykynout.Vytvarujeme sisky, nechame znovu vykynout 10 minut a varime ve vode 8 minut otocime a zase 8 min.Vyjmeme a propichame,muzeme pomazat sadlem aby se nelepily. Stejny postup je i kdyz je varime na pare.Dobrou chut
Monika dne 5.8.2010 22:52:23
skvělý recept, na první knedlu perfekt
ivin dne 6.12.2009 13:19:10
Nezapomínejte knedlíky propíchat špejlí, aby vyšla z nich pára ,tak se určitě nesrazí!
lomačka dne 27.2.2008
pokud jsi v USA, tak zalezi kde, ja jsem v Atlante a mame tady cesky obchod da se tam koupit skoro vse co doma. Tak se zkus poohlednout zda tam nekde u vas taky neco podobneho nemate. Jeste jsem byla v Minnesote a v Chicagu a pokazde jsem obchod nasla. Mej se fajn..pa pa
PS: ve kterem state jsi, pokud je to usa?
mundina dne 26.6.2004
Ráda bych přidala svoji radu. Také jsem vařívala knedlíky na utěrce nebo plátně, ale strašně mě štvalo pak to praní. Takže používám papír na pečení. Do velkého hrnce dám pařák, na něj kolo papíru, který maličko potřu třeba sádlem, na to knedlíky a přikryju je ještě jedním kolem pečícího papíru. Vyndávám je pomocí děrované naběračky a vidličkou. Stejně by se knedlíky měly po uvaření propíchnout, takže napíchnutí nevadí. vařím tak i bramborové knedlíky. Ještě se mi hodně osvědčil recept na hrnkové knedlíky. Hrnek mléka, hrnek hrubé mouky, 2 žloutky, malá lžička soli - dobře umíchat. Pak vmíchat 2 nadrobno nakrájené rohlíky a zlehka sníh ze 2 bílků. 3 hrnky vyložím zase pečícím papírem a dám vařit do hrnce s vodou cca 35 minut. Papír může čouhat z těch hrnků pokud máte vyšší hrnec - knedlíky jsou delší. Jsou dobré, nejsou suché a jdou krásně vyklopit.
Lenka dne 21.6.2004
otazka, jak se daji udelat knedliky, kdyz si tady nemohu koupit ani hrubou ani polohrubou mouku?
marie dne 21.6.2004
Knedliky jsou vyborne, akorat je varim na pare maji pak lepsi povrch. Do kastrolu na knedliky dam na sebe dva paracky, naliji vodu, tak aby nepresahovala pres vrchni paracek pak dam uterku ci platynko ( pak se lepe daji vyjmout knedliky ven, chytneme rohy platynka a jednoduse vyndame)
Knedliky varim obviklym zpusobem, 20 min. od doby varu. Pozor at se voda nevypari.....kdyz dam jen jeden paracek musim dat i mene vody a tim vice kontrolovat zda je voda v hrnci.....
mundina dne 20.6.2004
Vyrobit správné těsto na houskové knedlíky není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá a ani zkušenější kuchařce se nemusí vždy podařit. Vaše problémy vnikly pravděpodobně nepoměrem mléka a mouky. Pokud se těsto zdá příliš tuhé, je třeba trochu (vlahého) mléka přidat. Ale ne moc, tak 2 - 3 lžíce. Ne každá odměrka měří úplně přesně a ne každá váha je přesná. Těsto by mělo být tužší, ale mělo by se nechat zpracovat. Rohlíky je lepší nakrájet dost jemně, potom se lépe zapracovávají. Zapracovávají se po částech "dovnitř" těsta, pokud zůstanou na povrchu, knedlík není hladký a kolem kousku housky se rychleji rozvařuje. Jinak ještě záleží na mnoha dalších věcech - teplotě mouky (neměla by být velmi studená, ale z teplé místnosti), kvalitě droždí (mělo by být čerstvé)...
Nenechte se odradit prvním neúspěchem a zkuste to znovu.
Česká hospodyňka dne 20.1.2004
Knedlíky jsem včera zkoušela a byla to hrůza. Těsto se po nalité mléka změnilo v tuhou hmotu, která vytvořila kouli a přilepila se na měchačku. Těsto nešlo vůbec zpracovávat. Bylo příšerně tuhé. Přesto jsem ho nechala vykynout. Podařilo se. Zapracovat nakrájený rohlík vůbec nešlo! To nemluvě o vytvoření hladkých knedlíků!!! Netuším, co jsem mohla dělat špatně.
Markéta dne 19.1.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".