Kachnu potřeme uvnitř i vně solí, položíme prsy dolů do pekáče, kde je na dně asi 3 mm vody. Pokmínujeme ji, pekáč přikryjeme a pečeme ji v troubě. Během pečení ji občas pokapeme vypečeným tukem, poslední půl hodinu ji pečeme nepřikrytou. Doba pečení závisí na velikosti kachny, je třeba počítat alespoň s 90 minutami.
Ze zelí odstraníme košťál a nakrájíme ho na hrubší proužky o šířce asi 1 cm. Jablka rozkrojíme na čtvrtky, (neloupeme), odstraníme jádřince a nakrájíme je na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Na rozpuštěném másle ji orestujeme, přidáme nakrájené zelí, kousky jablek a společně chvíli podusíme. Potom zelí osolíme, přidáme hřebíčky a celou skořici, přilijeme jablečnou šťávu a vodu a zelí dusíme pod mírně odklopenou pokličkou asi 50 minut. Téměř všechna tekutina by se měla odpařit, pokud tomu tak není, tak ji zcedíme. Přidáme ocet, cukr a rybízovou zavařeninu, promícháme a podle chuti přisolíme. Před servírováním necháme zelí asi 10 minut odstát.
Na talíř servírujeme porci upečené kachny, zelí a jako přílohu bramborové knedlíky či noky, ale vhodné jsou i opečené brambory. Ozdobíme dílkem čerstvé hrušky a brusinkovou zavařeninou.