Nejdříve se věnujeme přípravě zelí. Jemně ho nakrouháme či nakrájíme. Vložíme ho do hrnce, přisypeme vrchovatou lžičku soli, půl lžičky kmínu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a zalijeme do polovičky vodou. Dusíme pod pokličkou a si 10 až 15 minut. Potom vodu ze zelí slijeme, přidáme lžíci sádla, trochu octa a promícháme. V okamžiku, kdy vmícháme ocet, dostává zelí intenzivnější červenou barvu. Hrnec přikryjeme pokličkou, aby zelí nevychladlo a věnujeme se přípravě knedlíků. Postupujeme přesně podle návodu na obalu výrobku tj. těsto, do kterého jsme zapracovali vodu, necháme předepsanou dobu odležet. Zatím si dáme vařit osolenou vodu a po uplynutí předepsané doby vykrajujeme z těsta kousky lžící a rychle je vhazujeme do vařící vody. Praktičtější je rozdělit si těsto na polovinu a vařit knedlíky na dvě dávky. Jakmile vhodíme všechny knedlíky z jedné dávky do vody, lehce je promícháme vařečkou a oddělíme je ode dna hrnce. Potom hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme je po předepsanou dobu. Poté je z vody vyjmeme děrovanou naběračkou a uchováme je v teple. Uzené maso nakrájíme na plátky, podlijeme dvěma lžícemi vody, přidáme lžičku másla a opečeme ho v troubě. Druhou cibuli si oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi si rozpálíme druhou lžíci sádla a cibuli na něm dozlatova usmažíme. Servírujeme chlupaté knedlíky posypané smaženou cibulkou s plátkem uzeného masa a červeným zelím. Chutná k tomu samozřejmě dobře vychlazené pivo.