Nejdříve si připravíme zelné listy. Protože velmi těžko oddělíme nepoškozené celé listy, je nejlepší hlávku zelí nejdříve spařit v horké vodě (stačí asi 5 minut). Pozor ovšem při manipulaci s hlávkou, nejlepší je ji vkládat do horké vody a vyjmout pomocí velkého síta či košíku. Jakmile zelí mírně zchladne, oloupeme vrchní listy a snažíme se, aby zůstaly vcelku. Necháme je zchladnout. Ze zbylého zelí si připravíme například čínský zelný salát.
Zatím se věnujeme přípravě hub – očistíme je a nakrájíme je na kostičky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme houby, posolíme je a podusíme je. Promícháme je s kořením a necháme je také zchladnout.
Silné části košťálů poklepeme paličkou na maso nebo je na výšku seřízneme, usnadníme si tak balení závitků. Položíme dva zelné listy na sebe, doprostřed navršíme houby, ze dvou stran okraje zelných listů ohneme proti sobě a závitek zabalíme. Všechny závitky vložíme těsně vedle sebe do zapékací misky a zalijeme je smetanou ke šlehání. Vložíme do trouby a zapékáme asi 20 až 30 minut. Podáváme s bramborovou kaší.
Obměna: Místo hub můžeme použít také náplň z mletého masa nebo kombinaci mletého masa a hub. V tomto případě mleté maso předem opečeme na oleji.