Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jidáše
(vde)
recept číslo: 1159
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g polohrubé mouky
30 g droždí
40 g cukru krupice
250 ml mléka
60 g rozehřátého másla
2 žloutky
špetka soli
1 vejce na potření těsta
papír na pečení
 

Postup

Do vlahého mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme lžičku cukru. Lehce promícháme a necháme na teple vzejít. Mouku odvážíme do mísy, osolíme ji, přidáme žloutky, zchladlé rozpuštěné máslo, zbytek cukru a nakonec vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujeme vláčné a hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teple kynout. Jakmile zvětší svůj objem asi dvojnásobně, vyklopíme těsto na pomoučený vál, rozválíme ho asi na 2 cm silnou placku a formičkou nebo skleničkou z ní vykrajujeme kolečka. Ta klademe na pomaštěný nebo papírem na pečení vyložený plech a necháme je znovu mírně nakynout. Po nakynutí do nich vidličkou uděláme dírky nebo rádýlkem mřížky. Z těsta lze samozřejmě vytvořit i další tvary – preclíky, šnečky či kroucené provázky. Po vzkynutí je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme je v troubě vyhřáté na 200 stupňů C. Podáváme je pokapané či potřené medem ke kávě nebo k čaji.
Poznámka:
Jde o typické velikonoční pečivo.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".