Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Králík na zázvoru se smetanovou omáčkou*
(vde)
recept číslo: 1125
zakra.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

2 kg králíka
sůl
mletý zázvor
2 velké cibule
olej
¼ l vývaru
1 zakysaná smetana
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
sůl
citronová šťáva
3 lžíce mandlí
1 lžíce másla
 

Postup

Králíka omyjeme, osušíme a rozdělíme na porce. Každou porci potřeme solí a posypeme po všech stranách mletým zázvorem. Oloupeme si cibuli, nakrájíme ji na kostičky a osmahneme na oleji. Jakmile cibule zpění, opečeme na ní připravené a okořeněné porce králíka. Maso vyjmeme, cibuli zaprášíme jednou vrchovatou lžící hladké mouky a necháme osmahnout. Mícháme, nakonec přilijeme vývar a rozmícháme do hladka. Vrátíme opečené maso, přikryjeme pokličkou a vše dáme do trouby péct. Občas kontrolujeme a v případě potřeby podléváme vývarem. Zatím si spaříme mandle, oloupeme je, pokrájíme podélně na poloviny a osmahneme je na másle. Můžeme se také věnovat přípravě přílohy (houskový či bramborový knedlík, noky apod.). Jakmile je králík měkký, porce opět vyjmeme, dáme stranou a udržujeme v teple. V kelímku zakysané smetany rozmícháme lžíci hladké mouky a postupně po kávových lžičkách vmícháváme do šťávy vzniklé při pečení králíka. Vznikne jednoduchá smetanová omáčka, kterou můžeme podle chuti přikyselit a přisolit. Pečené králičí maso polijeme omáčkou a posypeme osmahnutými mandlemi. Ozdobit lze plátkem citronu a lžící rybízu zavařeného jako brusinky.

Poznámky:
Máte-li králíka jiné velikosti, je důležitý poměr masa a cibule. Na 1 kg králíka přijde jedna větší cibule.

Názory čtenárů

Místo králíka jsem jednou použila kuře - oboje je moc dobré. Rodina toto jídlo vyžaduje alespoň jednou za měsíc.
Vlaďka
dne 24.1.2008
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".