Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Tiramisu Vitana
(vde)
recept číslo: 1114
tirami.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 sypká směs pro přípravu moučníku Tiramisu Vitana 3 vejce 4 lžíce kakaového prášku 250 ml studeného mléka 3 lžíce rumu 1 lžíce instantní kávy
 

Postup

Suroviny, které potřebujeme k sypké směsi navíc, máme většinou doma k dispozici, takže by nás při přípravě moučníku podle celkem podrobného návodu nemělo nic zaskočit. Samotný návod neuvádím, protože ho i s obrázkovou nápovědou najdete na krabici. Protože jsem se však sama setkala s jistými úskalími při přípravě tohoto lahodného moučníku, rozhodla jsem se, že se s Vámi o ně podělím.

Prvním takovým úskalím je výběr formy na těsto. Měla by být o rozměrech 31 x 19 nebo 25 x 28 cm. Pokud takovouto formu doma nenajdeme jsou i jiná řešení. Dá se použít dortová forma o průměru 28 cm, další variantou je „zmenšení“ velkého plechu na pečení pomocí zábrany vytvořené z alobalu. Hodně důležité je pečlivé vytření formy tukem a vysypání moukou, protože hotový moučník je nutné po vychladnutí z formy vyklopit neporušený a „podříznout“ ve 2/3 výšky. Použijeme-li pekáč nebo jinou formu s pevným okrajem, potom doporučuji vyložit ji spíše papírem na pečení – usnadní to vyjmutí celého korpusu z formy. Další variantou je upéci tenčí moučník na klasickém plechu na pečení a rozdělit ho na poloviny, které se při další úpravě položí na sebe. Při této variantě je ovšem nutné zkrátit doporučovanou dobu pečení.

Zatímco korpus chladne, můžeme se věnovat přípravě zálivky, kterou se polévají oba díly korpusu. Příprava dle návodu je opět velmi jednoduchá, je však trochu problém jí rovnoměrně „rozdělit“ na celou plochu korpusu. Alespoň mně se to nepodařilo, a tak výsledkem nejsou krásné barevné pruhy na moučníku, ale spíše jen tak pohozené tmavé skvrny. Také příprava krému je snadná – mléko by mělo být opravdu studené a dobu šlehání 3 minuty při největších otáčkách je nutno dodržet. Potom vyrobíme opravdu hustý a voňavý krém.

Spodní část korpusu umístíme na mísu a pokapeme polovinou připravené zálivky, potřeme krémem, položíme na ni vrchní část korpusu, opět pokapeme zálivkou a potřeme krémem. Povrch posypeme kakaovým práškem přes jemné sítko a máme-li ještě trochu fantazie, ozdobíme tahy vidličkou, špejlí apod. Moučník necháme alespoň hodinu vychladit a podáváme nakrájený na kostky.

Příprava trvá i s dobou chladnutí asi 1,5 hodiny. Výsledkem je velmi jemný, lehký a chutný zákusek. Výborně chutná ke kávě. Velmi rychle mizí, takže ani nebudu doporučovat jeho rychlou spotřebu. Není vhodné ho připravovat do zásoby, lépe je ho upéci až v den použití.

Neumím tento moučník srovnat s klasickým Tiramisu, protože jsem ho nikdy nejedla. Máte-li v tomto směru nějaké poznatky, napište mi prosím.

Názory čtenárů

...cože? tiramisu z Vitana pytlíku?...mílovými kroky k Britskému způsobu stravování...
Teer dne 29.11.2009 19:19:19
Tento moučník je výborný, samozřejmě se dá udělat i jako domácí, ale můžu říct, že mi víc chutná tenhle kupovaný, vypadá líp a i trošku líp chutná. To jsou hold ty umělý ingredience. Jen škoda, že se tento moučník prodává už je v Praze, takdy u nás(Brno)) ho nemůžu už přes rok sehnat, potřebovala bych nějakou dobrou duši která mi ho koupí a pošle jako balíček :-)
Slavíčková dne 25.11.2009 12:31:45
Zdravim Vas! Chci se s Vami podelit o muj recept na tiramisu.Korpus tvori bud piskot nebo cukrarske piskoty,ktere potreme silnou kavou.Na ne potom lijeme vanilkovy krem ochuceny rumem(tento krem se vari).Takto prostridame 3x vrstvy,koncime piskotami potrenymi kavou.Tiramisu dame nejmene na 3 hod. do lednice(muze byt pres noc).Pred podavanim silne poprasit kakaem.Moucnik Vam krasne udrzi tvar,kdyz pouzijete dortovou formu s odnimatelnymi boky(vylozit folii).Mate pravdu-je to vyborny moucnik a obvykle nam nevydrzi dele nez 2 dny! S pozdravem J.S.
Jindriska dne 16.8.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".