Ze surovin na těsto upečeme klasický piškot. Oddělíme bílky a žloutky. Ke žloutkům přidáme cukr, 2 lžíce horké vody a šleháme do hladké pěny. Z bílků ušleháme ve zvláštní nádobě tuhý sníh, který střídavě s moukou lehce vmícháváme do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do koláčové nebo dortové formy, kterou jsem předtím vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů. Hotový korpus vyjmeme z formy a necháme trochu zchladnout.
Zatím si oloupeme jablka a nakrájíme je na osminky. Pokud nemáme k dispozici hotový karamel, připravíme si ho (viz recept Jak se dělá karamel). Do kastrolku dáme asi šest lžic hotového tekutého karamelu a asi 4 lžíce vody. Promícháme a přidáme nakrájená jablka. Přiklopíme pokličkou a dusíme do poloměkka. V případě potřeby přidáme trochu vody. Dušení by nemělo trvat dlouho, osminky jablek by měly zůstat vcelku. Ještě teplá jablka klademe na vlahý korpus těsně vedle sebe a poléváme je zbylou karamelovou tekutinou, která by se měla vsáknout do piškotového korpusu. Celý dort necháme v chladu ztuhnout. Zdobíme ho těsně před podáváním šlehačkou, plátky pomerančů a kousky plátkové čokolády.
Poznámky:
Vzhledem k tomu, že jablka jsou různě velká, nelze přesně uvést potřebné množství karamelu. Až budete koláč dělat podruhé, jistě se Vám to podaří mnohem lépe odhadnout. A také již budete znát báječnou chuť piškotového korpusu prostoupeného voňavým karamelem.