Mléko velmi mírně zahřejeme a odstavíme. Přidáme do něj lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme v teple kynout. Rozpustíme si tuk (Hera, máslo) a necháme ho zchladnout. Odvážíme si mouku, přidáme cukr, vejce špetku soli, krupicový a vanilkový cukr. Potom přilijeme mléko se vzkynutým droždím a tuk. Vařečkou vymícháme hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme ho kynout v teplé místnosti. Zatím si připravíme makovou nádivku. Mák umeleme, dáme do kastrolku (nejlépe teflonového, neboť se při tepelné úpravě rád připaluje). Přilijeme mléko, přidáme cukr a máslo. Zahříváme a stále mícháme. Jakmile mák začne probublávat, odstavíme a necháme zchladnout. Nakonec přimícháme skořici a trochu rybízové zavařeniny. Lze také ochutit nastrouhaným perníkem.
Těsto na závin si rozválíme na pomoučeném vále na obdélník o síle těsta asi 1 cm. Rovnoměrně ho pomažeme zchladlou makovou nádivkou. Pomocí utěrky srolujeme těsto i s nádivkou do závinu, upravíme na koncích a na utěrce ho přeneseme na tukem vytřený plech. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a povrch můžeme posypat nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C.