Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Lahodné jablečné řezy s kokosem
(vde)
recept číslo: 1050
lahore.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
8 vajec
380 g moučkového cukru
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
6 lžic horké vody

Jablečná hmota:
500 g očištěných jablek
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu

Kokosová hmota:
100 g kokosu
¼ l mléka
200 g másla
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
čokoláda na vaření

 

Postup

Nejdříve si upečeme piškotové těsto. Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky ušleháme s cukrem a 6 lžícemi horké vody. Do mouky dobře rozmícháme prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku a sníh potom postupně a lehce vmícháváme do žloutkové hmoty. Těsto rozdělíme na dvě části, z nichž každou rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech (alespoň jeden z nich vy měl mít vyšší okraj) a upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Zatím si oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Nakrájíme je na kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Vložíme je do hrnku, podlijeme několika lžíce studené vody, posypeme trochou cukru, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí (jablka se však nemusí úplně rozvařit). Hotová dušená jablka necháme vychladnout.

Zatím můžeme pracovat na kokosové vrstvě. Kokos vsypeme do hrnku s mlékem, zahříváme a mícháme, až vznikne hustá hmota. Tu odstavíme a také necháme zchladnout.

Jakmile jsou upečené a zchladlé oba piškoty, ten na plechu s nižším okrajem rozkrájíme na kousky a rukama rozdrobíme na drobečky. Do nich přidáme dušená jablka spolu se šťávou, rum a promícháme, až suroviny spojí vytvoří stejnorodou hmotu. Při přípravě jablečné vrstvy můžeme samozřejmě experimentovat a přidat třeba i mleté oříšky nebo tekutý karamel. Rum můžeme nahradit punčem. Hotovou jablečnou hmotu rozetřeme rovnoměrně na piškot a uhladíme.

Cukr a máslo vyšleháme a potom do něj zamícháme zchladlou kokosovou hmotu. Touto polevou potřeme jablečnou vrstvu a povrch posypeme strouhanou čokoládou. Necháme chvíli odležet v chladnu, vrstvy se lépe „propojí“. Krájíme na kostky a pochutnáváme si.

Poznámka:
Moučník je poměrně pracný a je ho i velké množství. Vyplatí se ho připravit, když čekáte více hostů, kteří mají rádi sladké. Nebo ho můžete připravit jen z polovičních dávek, potom stačí na pečení větší dortová forma.

Názory čtenárů

Zrovna ho miláček peče
Jarin dne 7.6.2009 21:32:21
Do jablečné hmoty přidávám tři plátky želatiny, jablek dávám trochu víc, ale záleží na chuti. Někdy připravím místo jablečné "nádivky" tvarohovou ze tří tvarohů, 300 ml mléka, vanilk.tresti/lž/ a cukru vše smíchám a přidám taky tři plátky želatiny/rozpuštěné dle návodu/-dobře vyšlehám.
dne 26.1.2007
Není tam nějak moc toho mléka - l litr na 100 g kokosu? A na druhou stranu nějak málo jablek...když jsem to pekla byla jablková vrstav dost suchá a jablka tam ani nebyla znát....
Jitka dne 23.10.2006
Mléka se v receptu uvádí 1/4 litru (250 ml). Není to jen chybné zobrazení zlomku? Jablek (očištěných) je 500 g, ale je možné dát i více.
vde dne 23.10.2006
Vyborny zakusek mohu jen doporucit,udelala jsem malou zmenu a to dala jsem rumovou esenci
dne 20.2.2005
MŮRKO, BYLA BYS TAK LASKAVÁ A NELEZLA DO NÁZORŮ K RECEPTŮM, A DALA OSTATNÍM SVATÝ POKOJ?? NIKDO NA TVÉ VÝLEVY NENÍ ZVĚDAVÝ.
ARWEN dne 4.2.2005
Nám tyto řezy moc chutnaly. Jsou vláčné a nahradí i dort, když přijde návštěva. Ale příště místo másla do kokosové hmoty udělám nastavený krém. Dále jsem dala do jablečné hmoty 6 lžic rumu. Podotýkám, že jsem skoro abstitent. Dodal tomu tu pravou " šťávu". Jinak doporučuji, řezy jsou skvělé.
J. Hamalová dne 12.9.2004
No to je teda postřeh, na to by určitě nikdo jiný nepřišel.
můrka dne 7.5.2004
Toto je vlastně stejné jako meruňkový moučník s kokosovou peřinou, akorát je to s jablkama.
Blue dne 16.5.2003
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".