Chceme-li, aby byla příprava rychlá, použijeme mraženou polovinu kapra. Je již očištěná a stačí si jen včas vzpomenout a nechat ji rozmrazit. Čerstvý kapr je sice ještě chutnější, ale ne každému a vždy dostupný a navíc je s ním mnohem více práce (vykuchat, odstranit ploutve, šupiny atd.). Rozmraženého kapra opláchneme pod studenou vodou, osušíme a prohlédneme, zda někde nezbyla šupina či kousek ploutve, ty odstraníme, kůži můžeme ponechat. Polovinu kapra rozdělíme na čtyři porce, každou porci pečlivě po všech stranách osolíme a sůl po porcích masa rozetřeme prsty. Na mělkém talíři smícháme hladkou mouku s jednou lžičkou sladké mleté papriky a porce ryby v této směsi obalíme. Opékáme je na pánvi na rozpáleném oleji. Podáváme s plátkem citronu a s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší. Doplníme listem hlávkového salátu a plátky jablek.
Poznámka:
Jinou variantou je obalení porcí kapra pouze hladkou moukou bez papriky.
Příprava celé večeře trvá zhruba půl hodiny. Je to večeře nejen rychlá, chutná, ale také zdravá.