Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jablíčka v županu*
(vde)
recept číslo: 1038
jazupa.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

300 g listového těsta
50 g másla
50 g sekaných loupaných mandlí
30 g cukru
100 g rozinek
4 středně velká kyselejší jablka
1 vejce

 

Postup

Budeme-li používat zmražené listové těsto, necháme ho nejdříve při pokojové teplotě rozmrazit. Potom ho rozválíme na lehce pomoučeném válu na sílu asi 2-3 mm a z plátu ukrojíme čtyři stejně velké čtverce o velikosti 16 x 16 cm a 4 menší kolečka o průměru asi 3 cm. Na náplň dáme máslo rozpustit na pánev, přidáme oloupané nasekané mandle, cukr a rozinky a mícháme vařečkou až do zlatavého zabarvení směsi. Tu potom necháme vychladnout. Kyselejší jablka oloupeme a zbavíme jádřince tak, aby jablka zůstala v celku (otvor vedeme od stopky k bubáku). Vzniklé otvory naplníme připravenou směsí a jablka umístíme do středu čtverce z listového těsta. Rohy těsta zvedneme, všechny čtyři přiložíme na jablko a zpevníme přitlačením kolečka z listového těsta. Každé zabalené jablíčko potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby. Poznámku: Slupku z tvrdších a kyselejších jablek můžeme oloupat, u méně tvrdých jablek ji ponecháme. Směs na vyplnění otvoru lze také vytvořit smícháním nasekaných ořechů, rozinek, slunečnicových semínek a jedné lžíce hotového karamelu.

Názory čtenárů

Můžete také zkusit zabalit půlky jablek, balíčky jsou pak menší, ale lépe se to připravuje i jí. Do důlku po jádřinci dám rozinky namočené v rumu a trochu marmelády a zabalím do plátku listového těsta.
Verča dne 30.5.2011 19:04:36
Tohle dělávám na plech, rozválím listové těsto, přendám na plech, jablka oloupu, rozkrojím napůl, vyjmu jadřinec, na těsto dám kopeček směsi z rozinek, kandovaného ovoce, kokosu, mandliček-ořechů,vanil. cukru a skořice-to vše na másle mírně podušené a na ten kopeček položím polovinu jablka kulatou stranou nahoru a tak pokračuji jedno vedle druhého, až je plech plný, nechávám "rozestupy" tak na čtverce 7x7 cm. Až je tedy plech plný, položím nahoru druhé rozválené listové těsto o trochu větší, než je plech a prsty vyznačím čtverce kolem jednotlivých jablíček.
Potřu vajíčkem a dám péct. Po vychladnutí krájím na čtverce tak, aby v každém bylo jedno "plněné" půljablíčko. Cukruji moučkovým cukrem se skořicí.
Maj dne 23.3.2006
Jablíčka v županu - to je dobrota.Já tam místo mandlí dávám ořehy, ale s mandlemi to může být delikatesa.
Blanča dne 9.4.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".