Čistě oprané, oloupané brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do studené osolené vody s kmínem. Přivedeme do varu, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, nakrájenou a spařenou kapustu, trochu kmínu, majoránku a zrnka pepře. Když se polévka chvíli vařila, zahustíme ji jíškou z hladké mouky a tuku, rozmíchanou ve vlahé vodě a ještě půl hodiny polévku povaříme. Ke konci varu přidáme dobře očištěné a na kostičky nakrájené čerstvé houby, prolisovaný česnek a nasekaný libeček.
Obměny:
Lze použít i vývar například z vepřových žebírek - po obrání masa vznikne něco jako masová bramboračka.
Místo libečku lze použít pažitku či petrželku.
Nemáme-li rádi kapustu, nemusíme ji přidávat - lze nahradit i jinou dostupnou zeleninou např. pórkem.
Místo čerstvých hub lze použít sušené, namočené předem ve vodě nebo povařené v mléce a potom udušené na másle.