Jde o klasické kynuté těsto, takže začíná přípravou kvásku. Mléko spolu s kostkou cukru velmi mírně zahřejeme, odstavíme ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj droždí. Tuk rozpustíme a necháme zchladnout. Zatím si odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli a žloutek. Přilijeme vzešlý kvásek a zchladlý tuk. Těsto vymícháme vařečkou až je hladké a necháme ho pod utěrkou kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Zatím si připravíme švestky. Opláchneme je, rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecky. Máme-li bosenské švestky, které jsou větší než obyčejné české švestky, rozkrojíme je i na čtvrtky (koláč se potom lépe krájí). Připravíme si i posýpku rozmačkáním všech uvedených surovin a vytřeme si tukem plech, na kterém budeme koláč péci. Když je těsto vykynuté, přeneseme ho na pomoučený vál a za pomoci válečku (nebo pouze rukama) ho vytvarujeme zhruba do velikosti plechu na pečení. Snažíme se však těsto příliš nestlačovat. Potom ho přeneseme na plech a rukama ho "dotáhneme" až těsně k okrajům plechu. Okraje asi v šíři 5-8 mm mírně vyvýšíme a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nakrájené švestky poklademe řeznou plochou na těsto (pokryjeme jimi celou plochu koláče). Potom koláč rovnoměrně posypeme připravenou posýpkou a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 stupňů C. Pečeme až do chvíle, kdy okraje zezlátnou. Hotový koláč necháme zchladnout (po celém bytě se line báječná švestková vůně), krájíme a podáváme. Nejlepší je ještě vlahý.