Kvásek si koupíme v pekařství - většinou se vyplatí, když si na něj vezmete nějakou nádobu, například malou kompotovou sklenici se šroubovacím víčkem. Jen tak jej bezpečně donesete domů. Chlebový kvásek má podobu řídkého šedobílého těsta a před přípravou polévky je třeba jej rozpustit ve vodě. Dejte jej proto do většího hrnečku, zalijte studenou vodou a nechte rozpustit. Potom si umyjte důkladně brambory a uvařte je ve slupce. Očistěte čerstvé houby a nakrájejte na plátky (pokud nemáte k dispozici čerstvé houby, lze je nahradit sušenými, které namočíte předem asi na 2 hodiny do studené vody - ale popravdě řečeno to není ono). Houby vhoďte do vody na polévku, přidejte sůl a kmín a vařte, dokud houby nezměknou. Kvásek rozpuštěný ve vodě dobře kvedlačkou rozmíchejte - neměl by zůstat žádný žmolek těsta - a teprve poté vlijte rozmíchaný kvásek s vodu do vařící vody s houbami a kořením. Vše nechte chvíli povařit a odstavte. Polévka by měla být hustá zhruba jako kulajda. Zvlášť si připravte na másle míchaná vajíčka a případně i osmaženou cibulku. Kyselo nalijte do talíře, přidejte do každého talíře lžíci v¨míchaných vajec a osmaženou cibulku. Pokud nepoužíváte cibulku, je třeba ji nahradit trochou rozpuštěného másla, které nalijete na povrch polévky. Uvařené brambory si loupe každý sám a přidává do polévky.
Tato poměrně netradiční polévka má v naší rodině bohatou historii. Jako dítě jsem ji jídávala každé prázdniny u své babičky, která žila v Podkrkonoší a kyselo vařívala každý pátek s celou mísou brambor. Byla to zároveň polévka i hlavní jídlo. Hub rostlo celé prázdniny dost a dost, takže naší páteční povinností bylo vždy přinést a očistit houby a při nákupu nezapomenout na kvásek. Když jsem tuto polévku poprvé vařila jako samostatná hospodyně a novomanželka, jaké bylo mé překvapení, když jsem si kvásek rozpouštěla v teplé vodě a dostatečně ho nerozmíchala. Moje první kyselo bylo samý žmolek a věru se jíst moc nedalo! Teď už samozřejmě kouzlo rozpouštění kvásku zvládám. Na této polévce oceňuji i to, že patří k jídlům, která jsou lepší až druhý den, když se ohřívají, takže jí lze navařit velké množství pro moje věčně hladové strávníky.