Fricadellky jsou vlastně karbanátky, které se místo smažení dusí a podávají minimálně s nějakou šťávou. Dělávala jsem je hlavně v době, kdy jsem vařila pro malé děti a teď jsem si na ně náhodou vzpomněla.
Můžeme je dělat z kombinace mletého vepřového a hovězího masa, dříve se však dělávaly i z telecího masa. K masu přidáme jedno vajíčko, sůl, mletý pepř, trochu sladké papriky, lžičku rozemnuté majoránky a vrchovatou polévkovou lžíci bramborového škrobu. Vše pak rukama dobře zpracujeme, až vznikne stejnorodá a hladká masová hmota. Z ní vytvarujeme stejně velké ploché karbanátky, povrch uhladíme rukou namočenou ve studené vodě. Takto připravené karbanátky necháme asi půl hodiny odležet v chladnu. Zatím si připravíme další suroviny - cibuli, mrkev, hrášek.
Odležené karbanátky rychle opečeme na obou stranách na oleji. Nejde o propečení, ale o to, aby se jejich povrch zatáhl. V kastrolu si rozpálíme trochu oleje a na na něm osmažíme cibuli a pokrájenou mrkev. Přidáme karbanátky, podlijeme bílým vínem, lehce zamícháme a přiklopíme pokličkou. Po odpaření alkoholu přidáme ještě hrášek a podle potřeby podlijeme vodou. Dusíme pod pokličkou asi 15 až 20 minut.
Podáváme třeba s bramborovou kaší.


|