Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Měl by do něj lehce zajet špičatý nůž. Slijeme vodu a necháme vychladnout.
Poté květák rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Není třeba rozmačkat až na kaši, stačí, kdy bude obsahovat kousky asi velikosti hrachu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu, dva žloutky a nastrouhaný sýr. Používám většinou Čedar, ale můžete vyzkoušet i jiné druhy tvrdého sýra. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do květákové směsi.
Plech vyložíme papírem na pečení a potřeme lehce olejem. Na talíř si připravíme trochu strouhanky. Nabereme vrchovatou lžíci směsi, v dlani trochu umačkáme na kouli a obalíme ve strouhance. Tu položíme na plech a teprve tam lehce rozmáčkneme. Jednotlivé placičky můžeme dát blízko sebe, neroztékají se.
Troubu rozpálíme na 200 st. C a pečeme asi 30 minut. Když spodní část zezlátne, placičku otočíme.
Podávat můžeme s bramborem, u nás přidáváme ještě jogurtový dresink a jablečně-švestkové čatní. Jíst se dá i studené.


|