Kurkuma prospívá lidskému zdraví a žlutě zbarvená rýže nejen chutná, ale i zaujme. Takto upravenou rýži můžete použít jako přílohu k masu, nebo ji obohatit třeba o zelený hráček nebo pečené růžičky květáku a podávat samostatně.
Uvedený recept je na dvě větší porce.
Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme. V kastrolu rozpustíme olej (máslo) a orestujeme na něm cibuli. Pak přidáme kurkumu a římský kmín. Promícháme, olej se výrazně zabarví do žluta. Přisypeme rýži, osolíme, promícháme a chvíli smažíme za stálého míchání. Pak zalijeme zhruba dvojnásobným množstvím vody (asi 400 ml). Promícháme, aby se rýži nepřichytila ke dnu. Ztlumíme příkon tepla, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Ke konci kontrolujeme a hlídáme. Když je tekutina odpařená, ochutnáme, zda je rýže měkká. Pokud ne, přidáme ještě trochu teplé vody a dodusíme.
Tímto způsobem můžeme připravovat rýži i v troubě.