Jde o jednoduchý jablečný moučník, kde je více jablek než těsta. Začínáme tím, že si oloupeme jablka a odstraníme jádřince. Pak je buď nastrouháme na hrubém struhadle nebo pokrájíme na tenké plátky. Já preferuji druhou variantu, řezy mají pak výraznou strukturu. Nakrájená jablka pokapeme citrónovou šťávou.
Připravíme si formu, ve které budeme koláč péct. Lepší je forma o větším průměru, aby byl koláč nižší. Formu buď vyložíme papírem na pečení nebo vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Rozpustíme si máslo a necháme ho zchladnout. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a se skořicí. Vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli vyšleháme do pěny. Přidáme mléko, rozpuštěné máslo a mouku a lehce promícháme. Tuto směs nalijeme na pokrájená jablka a důkladně promícháme, aby se plátky jablek obalily. Pak přemístíme do formy a urovnáme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme asi 50 minut. Povrch moučníku by měl zezlátnout, na okrajích by se měl oddělovat od formy.
Hotový koláč necháme vychladnout a teprve potom vyjmeme z formy. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Poznámka: Já jsem do koláče přidala pár sušených brusinek, lze přidat třeba i nasekané ořechy, mandle apod.