Jde o klasické kynuté těsto z půl kilogramu mouky. Určitě je již v nějaké receptu popsané, ale komu by se chtělo hledat. Postup uvádím pro přípravu těsta v pekárně.
Začínáme rozpuštěním másla na těsto, protože máslo musí trochu vychladnout, používáme vlahé. Potom si mírně zahřejeme mléko s kostkou cukru. Doporučuji kastrolek, teplotu mléka hlídat, musí být opravdu jen příjemně vlahé. Odstavíme ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj kvasnice. Počkáme až vzejdou.
Zatím si připravíme sypké suroviny tj. prosejeme mouku (provzdušní se), přidáme oba cukry, špetku soli a nastrouháme citrónovou kůru. Do pekárny nalijeme vlahý tuk, vzešlé kvasnice a přidáme dva žloutky. Teprve potom přidáme připravené suroviny. Zapneme program těsto a počkáme si, až se těsto zpracuje a krásně vykyne.
Zatím si odpeckujeme omyté meruňky a natrháme si něco kuliček rybízu. Z másla, hrubé mouky a cukru si připravíme žmolenku (posypku). Vykynuté těsto vyjmeme z pekárny, rozválíme na placku velikosti plechu a přeneseme na tukem vytřený plech. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodinky znovu kynout. Potom poklademe meruňkami (zkuste řeznou plochou vzhůru), do mezer nasypeme rybíz a celý koláč posypeme žmolenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme. Asi po 15 minutách ztlumíme na 175 st. C a dopečeme.
Před podáváním můžeme pocukrovat.