Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Zimní saláty

Nebojte se, nechci psát o tom, že je třeba jíst zeleninu. O tom se napsalo již dost, ale spíš se chci zamyslet nad tím, jak jsme na tom se zeleninou v zimě. Na jaře se na čerstvou jarní zeleninu obvykle těšíme a vyhledáváme ji, v létě a na podzim bývá kvalitní zeleniny a ovoce dostatek, a tak je téměř každodenní samozřejmostí. Zimní období je však trochu jiné. I když máme možnost si koupit i v tomto období čerstvou zeleninu, ne vždy bývá její chuť tak přitažlivá, jako v jiných obdobích. Přiznejme si, že třeba rajčata, která v zimě můžeme běžně koupit, nemají zdaleka tu chuť ani vůni, která nás láká v letních měsících. Zkrátka do zimního sterilního rajského jablíčka se prostě s chutí nezakousneme.Kromě toho se nám také během zimy trochu mění stravovací návyky. Chladnější počasí, někdy i mráz nás nutí vyhledávat jiné druhy potravin. Sníme mnohem více horkých a vydatných polévek a častěji si připravujeme jídla, na která v jiných obdobích ani nepomyslíme. Pokud to kompenzujeme pohybem, je to samozřejmě v pořádku. Sedíme-li však v teple za pecí, je to trochu jiné a může se stát, že výsledek této zimní změny stravování pocítíte, až si obléknete jarní oblečení. Nechci vás samozřejmě odrazovat od všech vašich dobrot a mluvit o nějakých dietách, ale spíš se spolu můžeme zamyslet nad tím, jak si i v tomto období jídlo připravit tak, abychom měli dostatek vitamínů, tolik potřebné vlákniny a zároveň dobrý pocit z chutného jídla.

Nekorunovaným králem zimní zeleniny je zelí ve všech podobách. Samozřejmě ho používáme po celý rok, ale teď nastává právě ta doba, kdy je zelí jednak vítaným zpestřením jídla, a pokud jde o zelí kysané, tak je i důležitým zdrojem vitamínů. Nakládáte-li si kysané zelí sami, podle svého zaručeně nejlepšího receptu, lze vám pouze závidět. Pro ostatní však znamená nákup kysaného zelí pouze malou investici, protože zelí patří mezi nejlevnější místní zeleninu. Koupíme ho v každém obchodě a v tom lepším případě si můžeme vybrat i mezi několika druhy. Lze ho použít i bez jakýchkoliv úprav, ale je možné ho připravit i ve formě salátů, kdy kysané zelí doplníme dalšímu druhy zeleniny nebo ovoce a dochutíme. Pro inspiraci vám mohou posloužit následující recepty:

Salát z kysaného zelí s ovocem - k zelí přidáváme jablka a pomeranče
Salát z kysaného zelí s rozinkami - k zelí přidáváme rozinky
Zelný salát s parikami - přidáváme čerstvou papriku a jablka
Salát z kysaného zelí s olivami - k zelí přidáváme rajčata, cibuli a olivy
Ananasové zelí - pro zpestření chuti slouží ananasový kompot

Příprava těchto salátů je rychlá, jednoduchá a lze je podávat prakticky ihned (nemusí se odležet).

Nepřeberné množství salátů lze připravit i z hlávkového zelí. Většinou používáme jeho bílou variantu, ale výraznější chuť má zelí červené. Přípravě salátů z hlávkového zelí je třeba věnovat více času, zelí je třeba pečlivě nakrájet nebo nakrouhat, často ho po nakrouhání osolíme, promačkáme a necháme odležet, aby tzv. změklo a pak se teprve věnujeme přípravě vlastního salátu. Zelné saláty jsou vhodným doplňkem k řadě teplých jídel, ale jejich bohatší varianty můžeme použít i jako lehkou večeři.

Zelný salát - základní
Dvojbarevný zelný salát - salát z bílého i červeného zelí
Zelný salát s křenem - křen je opět zdrojem vitaminu C
Salát z červeného zelí - je doplněn slunečnicovými semeny
Zelný salát s řeřichou - pro dochucení salátu je použita řeřicha, bylinka, kterou můžeme mít čerstvou kdykoliv

Velmi rychlá je i příprava salátů z tzv. čínského nebo správněji pekingského zelí. Je dostupné po celou zimu. Jeho listy jsou křehké, vlnité, salát z něj připravený lze konzumovat prakticky okamžitě, i když malé odležení chutitěchto salátů také prospívá.

Holandský míchaný salát - pekingské zelí se kombinuje s rajčaty, vejci a balkánským sýrem
Salát z čínského zelí s hroznovým vínem - jemná chuť hroznového vína doplňuje výtečně chuť pekingskévho zelí
Salát z pekingského zelí se sezamem
Dračí dech - speciální velmi ostrý salát z pekingského zelí

Další vhodnou a také levnou surovinou pro přípravu zimních zeleninových salátů je mrkev. Můžeme ji kombinovat s dalšími druhy zeleniny a ovoce, ale základní mrkvový salát zná jistě každý už ze školní kuchyně. Pokud je připraven s čerstvou citrónovou šťávou, je tento salát i zajímavým zdrojem vitamínů. Mrkev se často kombinuje s jablky jednoduchým způsobem si můžeme připravit třeba Karotkový salát s jablky . Pro slavnostnější příležitosti lze použít třeba Ovocný salát s mrkví, kde se chuť mrkve snoubí s chutí ovoce a jemnou vůní kokosu.

K místní, ale poněkud opomíjené zelenině patří celer. Vhodnou úpravou lze i z něj připravit salát – například Jablečný salát s celerem , Windsorský salát . Syrový celer se však často používá i do nejrůznějších pomazánek - viz Celerová pomazánka na chlebíčky .

K přípravě zeleninových salátů lze v průběhu zimy využít i kvalitní zeleninové konzervy. Velmi často je jako součást salátů používána sterilovaná kukuřice, chutný a rychlý na přípravu je například Pikantní kukuřicový s salát . Trochu změny vnese mezi tradiční zimní saláty Salát z červených fazolí , a pokud nejste příliš konzervativní, zkuste si jednou připravit salát i ze sterilované cizrny. Její oříšková chuť je v salátu vynikající.
I když základem poslední skupiny salátů je konzervovaná zelenina, často ji doplňujeme menším množství jiné jiné čerstvé zeleniny. Charakteristickým rysem těchto salátů je také to, že suroviny můžeme mít doma v zásobě, jejich příprave je velmi rychlá a a můžeme je prakticky okamžitě podávat.

Našli jste při čtení tohoto článku alespoň malou inspiraci pro přípravu salátů v zimním období? Připravujete jiné zajímavé saláty nebo zeleninové pokrmy? Podělte se o recepty na jejich přípravu s ostatními.