Tento velmi jednoduchý salát je rychlým a zajímavým doplňkem teplých jídel zvláště v zimě, kdy je čerstvá zelenina méně (hlavně cenově) dostupná. Kysané zelí dostanete kdykoliv, za příjemnou cenu a můžete ho mít dole v ledničce v zásobě. Navíc lze základní variantu docela nápaditě obměňovat, podle toho, co máte doma.
Takže - kysané zelí dáte do mísy. Většinou je již nadrobno nakrájené, takže není nutno ještě překrajovat. Snad pouze tehdy, pokud pro něj chodíte do vlastního zeláku a nakrouhali jste ho trochu hruběji, než byste ho chtěli mít v tomto salátu. Vodu ze zelí v něm můžete nechat - je to velmi zajímavý zdroj vitamínu. Přidáte olej, lžíci cukru a promícháte. Do základní varianty stačí přidat drcený kmín a salát je hotov. Místo kmínu však je možné přidat propláchnuté rozinky, jablka nebo hrušky nakrájené na kostičky a pokapané citrónovou šťávou a v podstatě i další ovoce, které potřebujeme spotřebovat nebo jím chceme salát oživit. Salát můžeme také posypat slunečnicovými semínky (třeba i opraženými). Hodí se výborně k jednoduchým večeřím z uzenin nebo k bramborovým jídlům.