Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Bábovky

Už jen při vyřčení slova bábovka se mnohým z nás nabudí chuťové buňky a vybaví se krásně tvarovaný moučník s lehkou závějí voňavého cukru na povrchu, nezbytný kouřící šálek čaje či kávy a klid nedělního odpoledne. A pokud tuto scénu znáte jen ze starých filmů, nezoufejte. Jednou se třeba pokusíte upéct si bábovku sami a možná se vám bude tento stručný průvodce hodit.

Do pečení bábovky je nejlepší se pustit v době, kdy máme na její přípravu dostatek klidu a času. Její příprava je pracnější než jednoduché moučníky „na plech“ a také se našpiní více nádobí. Musíte mít k dispozici nějakou formu na bábovku, je jedno zda teflonovou, silikonovou, plechovou či starou kameninovou nebo z varného skla. Bábovka se dá upéct v kterékoliv z vyjmenovaných. Většinu forem je třeba před pečení vytřít tukem a vysypat hrubou mouku. Bábovka se po upečení lépe vyklopí.

Dalším důležitým předpokladem k přípravě bábovky je trpělivost. Princip přípravy většiny bábovek tkví v tření cukru s tukem, nejlépe hezky ručně klasickou dřevěnou vařečkou, v postupném přidávání žloutků, přisypání suchých ingrediencí a nakonec v lehkém zamíchání do tuha ušlehaných bílků. Jste-li jen mírně netrpěliví, poslouchejte při tření těsta rádio či televizi. Lépe to utíká a podaří se vám skutečně utřít cukr s tukem do pěny (opravdu to jde, práci si usnadníte, když použijete změklý tuk tj. necháte ho chvíli při pokojové teplotě). Záměrně říkám tuk, neboť je na výběr řada možností. Od klasického másla přes různé další tuky až po olej. Tuk by měl být čerstvý a pokud možno kvalitní. Je vhodné se držet tuku, který je uveden v receptu, neboť charakteru tuku odpovídá i množství ostatních použitých surovin. A bohužel mám osobní zkušenost, že když si přípravu bábovky zjednoduším, obyčejně to nedopadne dobře.

Na bábovku se obvykle používá mouka polohrubá, v některých receptech může být i mouka hladká. Hladkou mouku je vhodné vždy prosít přes síto, provzdušní se a bábovka bude nadýchanější. Cukr je buď krupicový nebo moučkový (ten opět radši prosejeme přes síto, odstraníme tak případné hrudky). Podle celkové váhy mouky a cukru lze také odhadnout velikost bábovky (a zvolit správně velkou formu).

Nejběžnější třené bábovky se od sebe liší hlavně různými přísadami. Nejčastěji se používá kakao, které se vmíchá do části těsta. Do formy se nalije střídavě světlé a tmavé těsto a lehce se krouživým pohybem projede špejlí. Tím se vytvoří krásné barevné křivky na řezu bábovky, které se nejčastěji říká mramorová. Častou přísadou jsou i ořechy (mleté nebo jemně sekané), strouhaná čokoláda, citrónová kůra, vanilkový cukr, rum, kokos, kousky kandovaného ovoce, rozinky. Tyto většinou sypké přísady promícháme s moukou. S moukou také smísíme prášek do pečiva, pokud je součástí předpisu. Přidávání prášku do pečiva není ale nutností, znám řadu receptů na dobré bábovky, které prášek vůbec nepotřebují (stačí jen dobře třít a mít dobře ušlehaný sníh).

Připravené těsto nalijeme do formy a uhladíme. Můžeme trochu navýšit u stěn bábovky. Formu s těstem vkládáme do předehřáté trouby asi na 160 st. C (řídíme se návodem v receptu). Teplota se používá záměrně nižší, bábovka se peče poměrně dlouho, aby se dobře propekla. Vyplatí se na plánovanou dobu pečení natáhnout kuchyňskou minutku, aby vás včas přilákala ke kontrole bábovky. V první polovině doby pečení troubu neotvíráme (opět připomínám trpělivost). Ke konci předpokládané doby pečení zkontrolujeme stav bábovky. Pokud se alespoň trochu odděluje od stěn formy, píchneme doprostřed bábovky dřevěnou špejli, vyjmeme a ozkoušíme, zda není vlhká. Je-li špejle suchá, můžeme bábovku vyjmout z trouby. Bábovku vyklopíme na mřížku (používám kovovou kulatou mřížku z mikrovlnky) a necháme vychladnout. Pokud bábovka z formy napoprvé nevypadne, položíme na formu mokrou utěrku a chvíli počkáme. Bábovka se po chvíli uvolní sama. Její chladnutí na mřížce je důležité proto, aby měl k celé bábovce dobrý přístup vzduch.

Po zchladnutí můžeme bábovku ozdobit různými polevami nebo jen poprášit moučkovým cukrem. Pro slavnostnější příležitosti lze podávat bábovku doplněnou čerstvým ovocem, šlehačkou či zmrzlinou. Bábovku lze v některých případech použít i jako dárek. S láskou upečená, ozdobená bábovka, zabalená v krabici s mašlí je minimálně originální dárek.

Pro inspiraci následuje pár odkazů na mé nejoblíbenější bábovky.

Velká ořechová bábovka
Tvarohová bábovka
Mramorová bábovka s vaječným koňakem
Čajová bábovka
Kefírová bábovka
Prezidentská bábovka
Banánová bábovka
Kořeněná bábovka

V Hradci Králové dne 19.3.2011