Změklé máslo a část cukru utřeme do pěny. Postupně přidáváme jeden žloutek za druhým a zbytek cukru a stále třeme. Mouku promícháme s práškem do pečiva, čokoládu hrubě nastrouháme a ořechy pomeleme (nebo jemně nasekáme). Z bílků ušleháme tuhý sníh. Utřenou žloutkovou pěnu smícháme s moukou, práškem do pečiva, čokoládou, ořechy a smetanou ke šlehání. Nakonec lehce zamícháme sníh z bílků.
Formu na bábovku vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy, urovnáme, vložíme do trouby rozehřáté asi na 170 st. C a pomalu pečeme asi 40 minut (záleží na troubě i tvaru formy na bábovku. Když máme pocit, že by bábovka mohla být upečená (dá se to poznat, že se někde na kraji začíná oddělovat od formy, ozkoušíme špejlí, zda je dobře propečená i vevnitř. Je-li špejle úplně suchá, bábovka je hotová. Vyjmeme si z trouby, vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
Bábovka má výraznou chuť díky přidaným ořechům a čokoládě, není třeba na ni dávat polevu.