Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Smetanový koláč s višněmi
(cas)
recept číslo: 993
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

250 g polohrubé mouky
20 g droždí
2 lžíce cukru
125 ml vlažného mléka
20 g tuku
1 vejce
špetka soli
lžička strouhané citronové kůry
Náplň:
500 g odpeckovaných čerstvých višní nebo višňový kompot
4 vejce
300 g zakysané smetany
1 balíček vanilkového cukru
50 g cukru


 

Postup

Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vytlačíme důlek. Kvasnice s cukrem rozpustíme v polovině mléka a nalijeme do důlku v mouce. Přikryté necháme kynout asi 15 minut. Tuk rozpustíme na mírném teple, promícháme se zbylým mlékem, vejcem, solí a citronovou kůrou. Přidáme do kvásku a vše umícháme v hladké, pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až se objem těsta zhruba dvakrát zvětší. Vykynuté těsto ještě jednou důkladně prohněteme a vyválíme do kulatého plátu o průměru 28 cm. Ten přeneseme do tukem lehce vytřené kulaté koláčové formy, okraje těsta lehce vytáhneme prsty vzhůru. Višně rozložíme na těsto. Vejce, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a cukr promícháme (našleháme) a nalijeme na koláč. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut, poté necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem. Pro slavnostnější příležitost můžeme koláč i pokapat griotkou.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".