Oba druhy zelí nakrájíme a každý dáme zvlášť do misky. Na bílé zelí použijeme hodně velkou misku, ve které budeme celý salát míchat. Na červené zelí stačí miska malá, zelí v ní bude čekat pouze na svou příležitost. Zelí promneme, posolíme a necháme ho chvíli, aby v kombinaci se solí zvlhlo, změklo a pustilo trochu šťávy. Případnou přebytečnou šťávu slijeme. Salátovou okurku oloupeme, mrkev a celer očistíme, z paprik odstraníme jádra. Okurku, mrkev a celer nastrouháme na středně hrubém struhadle, papriku nakrájíme na nudličky. Do misky s bílým zelím přidáme ocet, olej a lžičku cukru, špetku estragonu a nastrouhanou okurku, mrkev a celer a nakrájenou papriku. Vše promícháme a na závěr přidáme červené zelí. Můžeme hned podávat.
Poznámka:
Proč je to salát maxi? Je ho poměrně velké množství, takže stačí nejen pro čtyřčlennou rodinu, ale i pro přátele. Pokud Vám trochu zbude, lze ho uchovat do druhého dne v uzavřené kompotové sklenice v chladnu. A proč je to salát mix? Je tu smícháno červené i bílé zelí.