Připraveného očištěného kapra rozpůlíme, nakrájíme na stejné díly asi po 150 g, opláchneme, osušíme a osolíme. Petržel, celer, mrkev a cibuli očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu, přisypeme cukr a opražíme až do červena. Poté přilijeme vařící vodu, ocet, černé pivo, přidáme nové koření, černý pepř, bobkový list, zázvor, citronovou kůru, červené víno, hřebíček, švestková povidla a citronovou šťávu. Všechno povaříme a vzniklou omáčku zahustíme strouhaným perníkem. Poté vaříme ještě asi jednu hodinu za občasného míchání - omáčka by měla zhoustnout. Poté omáčku procedíme, vložíme do ní připravené porce kapra a necháme na mírném ohni vařit ještě asi půl hodiny. Poté přidáme do omáčky loupané a pokrájené mandle, jádra z vlašských ořechů a propláchnuté rozinky. Takto upraveného kapra necháme odležet v chladnu asi 24 hodin. Před podáváním znovu prohřejeme a podáváme k němu jemný houskový knedlík.
Poznámky:
Tento recept jsem získala z kuchařky Marie-Janků Sandtnerové. Je trochu složitější, ale jistě zajímavý.