Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Borůvkový koláč
(cas)
recept číslo: 888
boruk.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g borůvek
200 g tuku
3 vejce)
150 g jemného krupicového cukru
1 vanilkový cukr
75 g mletých mandlí
1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
75 g zakysané smetany
200 g polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka na vymazání plechu


 

Postup

Změklý tuk, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru ušleháme do lehké pěny, do které postupně zašleháváme celá vejce a zakysanou smetanu. Do směsi přidáme mleté mandle a mouku promíchanou s kypřícím práškem a vše opatrně promícháme. Kulatou formu o průměru 30 cm dobře vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, troubu si rozpálíme na 190 až 200 stupňů. Těsto vlijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a posypeme zmrazenými borůvkami. Pečeme asi 25 až 30 minut dozlatava. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámky:
Pokud nemáte právě v mrazáku borůvky z letního sběru, můžete použít jiné drobnější mražené, ale i čerstvé ovoce (rybíz, jahody, višně…). Zmražené ovoce před pokládáním na koláč nerozmrazujte.
Nemáte-li mandle, lze zvýšit množství zakysané smetany až na 200 g. Je to úspornější varianta. Mandle jsou dnes drahé a využije se tak i zbývající smetana v kelímku.

Názory čtenárů

Ta úspornější varianta je milá. Mandle jsou zbytečně drahé a bude to určitě dobré i bez nich. A borůvky jsou teď i čerstvé!
Iva dne 31.7.2007
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".