Změklý tuk, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru ušleháme do lehké pěny, do které postupně zašleháváme celá vejce a zakysanou smetanu. Do směsi přidáme mleté mandle a mouku promíchanou s kypřícím práškem a vše opatrně promícháme. Kulatou formu o průměru 30 cm dobře vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, troubu si rozpálíme na 190 až 200 stupňů. Těsto vlijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a posypeme zmrazenými borůvkami. Pečeme asi 25 až 30 minut dozlatava. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámky:
Pokud nemáte právě v mrazáku borůvky z letního sběru, můžete použít jiné drobnější mražené, ale i čerstvé ovoce (rybíz, jahody, višně…). Zmražené ovoce před pokládáním na koláč nerozmrazujte.
Nemáte-li mandle, lze zvýšit množství zakysané smetany až na 200 g. Je to úspornější varianta. Mandle jsou dnes drahé a využije se tak i zbývající smetana v kelímku.