Do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme změklé drobně nakrájené máslo a vše promneme. Potom přidáme mleté ořechy, vejce, mléko a krátce vypracujeme v těsto. Necháme ho půl hodiny odležet a potom z něj na pomoučené pracovní ploše vyválíme obdélník. Z něj ukrojíme dva široké pruhy a pomocí válečku je přeneseme na vymaštěný plech. Pruhy těsta podélně ve středu posypeme strouhankou, poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Z odkrojků těsta nakrájíme úzké proužky, ty položíme šikmo přes jablka, dlouhé boční strany pruhů těsta přeložíme ke středu závinů tak, aby vznikl nepokrytý pruh široký asi 2 cm. Přitiskneme je, aby se těsto okrajů závinu spojilo se středovými proužky. Konce závinů podehneme a také přitiskneme. Povrch závinu potřeme roz?lehaným vajíčkem a upečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 200 stupňů). Před podáváním nakrájíme na šikmé řezy a pocukrujeme.
Poznámky:
Jde pouze o jiné těsto a trochu jinou (efektnější) úpravu. Možná bude zajímavá pro ty, kteří neradi zavinují klasický závin. Náplň je prakticky stejná jako u klasického štrúdlu. Samozřejmě chuťově lépe vynikne závin z kyselejších a tvrdších jablek.