Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Závin z ořechového těsta s jablky
(cas)
recept číslo: 830
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
250 g másla
2 lžíce mléka
1 vejce
hladká mouka na vyválení
vejce na potření
moučkový cukr na posypání

Náplň:
2 lžíce strouhanky
700 g oloupaných jablek
krupicový cukr
mletá skořice
rozinky

 

Postup

Do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme změklé drobně nakrájené máslo a vše promneme. Potom přidáme mleté ořechy, vejce, mléko a krátce vypracujeme v těsto. Necháme ho půl hodiny odležet a potom z něj na pomoučené pracovní ploše vyválíme obdélník. Z něj ukrojíme dva široké pruhy a pomocí válečku je přeneseme na vymaštěný plech. Pruhy těsta podélně ve středu posypeme strouhankou, poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Z odkrojků těsta nakrájíme úzké proužky, ty položíme šikmo přes jablka, dlouhé boční strany pruhů těsta přeložíme ke středu závinů tak, aby vznikl nepokrytý pruh široký asi 2 cm. Přitiskneme je, aby se těsto okrajů závinu spojilo se středovými proužky. Konce závinů podehneme a také přitiskneme. Povrch závinu potřeme roz?lehaným vajíčkem a upečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 200 stupňů). Před podáváním nakrájíme na šikmé řezy a pocukrujeme.
Poznámky:
Jde pouze o jiné těsto a trochu jinou (efektnější) úpravu. Možná bude zajímavá pro ty, kteří neradi zavinují klasický závin. Náplň je prakticky stejná jako u klasického štrúdlu. Samozřejmě chuťově lépe vynikne závin z kyselejších a tvrdších jablek.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".