Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Ledový dort s rybízovou náplní
(cas)
recept číslo: 807
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
5 vajec
2 žloutky
150 g cukru krupice
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
150 g polohrubé mouky
30 g solamylu
90 g tekutého másla

Náplň a zdobení:
200 g rybízové zavařeniny
6 cl pomerančové šťávy
6 cl rumu
70 g moučkového cukru
180 g meruňkové zavařeniny
150 g ledové polevy
100 g čokoládové polevy


?
 

Postup

Příprava piškotu:
Ve vodní lázni šleháme vejce, žloutky a citronovou kůru. Po chvíli vyjmeme a pokračujeme ve šlehání až do vychladnutí. Vmícháme mouku, solamyl a na konec zvolna vychladlé tekuté máslo. Těstem naplníme formu, kterou jsme si předem vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou, povrch těsta urovnáme, aby byl rovný a hladký. Korpus pečeme v troubě předehřáté asi na 190 stupňů po dobu asi 35 minut. Vychladlý korpus rozřízneme na tři pláty. Spodní plát zakapeme pomerančovou šťávou a rumem, prostřední potřeme rybízovou zavařeninou a vrchní potřeme meruňkovou marmeládou (lépe než rybízová "zatáhne" póry piškotového těsta). Pokud je meruňková marmeláda tuhá, rozehřejeme ji s troškou vody, aby se dobře roztírala. Podle návodu si připravíme ledovou polevu a rovnoměrně jí potřeme povrch dortu. Část polevy můžeme nechat stékat po bočních stěnách dortu, vytvoří hezkou ozdobu. Rozpustíme čokoládovou polevu a spirálovitě jí stříkáme na ještě tekutou ledovou polevu. Ideální je hotová čokoládová poleva, prodávaná v takovém obalu, že stačí odstříhnout jeden roh sáčku a polevu dát na chvíli rozehřát do horké vody. Na zdobení ji použijeme samozřejmě jen část, potom polevu necháme ztuhnout a uložíme v chladnu pro příští použití. Na závěr vytvoříme do ještě teplé polevy efektní pavučinový vzorek. Špičku nože protáhneme od středu dortu k okraji a po každém tahu nůž očistíme. Tahy nožem se snažíme dělat rovnoměrně od sebe.
Poznámka:
Pokud nepoužijeme kupovanou ledovou polevu, můžeme si ji udělat sami. Stačí jeden bílek, asi 100 g moučkového cukru a půl lžičky rumu. Všechny suroviny třeme vařečkou v misce tak dlouho, až je poleva lesklá a hladká.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".