Pórky odřízneme asi 10 cm nad bílou částí, zbývající zelenou část použijeme například na polévku (do té doby ji můžeme uskladnit ve spodní části ledničky). Pórky dobře vypereme, necháme okapat a nařežeme na špalíčky o délce asi 5 cm. Každý kousek zabalíme do plátku šunkového salámu (vyplatí se koupit salám o větším průměru) a obalíme v těstíčku. Smažíme ve větší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým (například rajčatovým) salátem. Smažený pórek lze také přelít jogurtovou nebo bylinkovou omáčkou.
Příprava těstíčka:
Vidličkou rozšleháme dvě vejce s trochou soli a špetkou pepře. Přidáme 100 ml mléka, 3 lžíce hrubě nastrouhaného sýra, jednu lžíci vína, hrubé mouky a sekané zelené petrželky nebo pažitky. Těstíčko by mělo být husté, aby dobře drželo na poměrně hladkém povrchu zabaleného pórku.
Poznámka:
Prospěšnost pórku pro lidské zdraví je asi obecně známá, působí dobře na činnost žaludku, jater i žlučníku, prospívá revmatikům. A tak možná i tento recept přispěje k dalšímu rozšíření jeho používání v kuchyni.
?