Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
(cas)
recept číslo: 785
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kg kančí kýty
80 g sádla
200 g kořenové zeleniny
2 cibule
150 g šípkové zavařeniny
2 lžíce hladké mouky
40 g slaniny
1 citrón
100 ml červeného vína
100 g slaniny
sůl
nové koření
skořice
ocet
cukr
 

Postup

Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a nakrájíme ji na kostičky. Také cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Všechnu připravenou zeleninu opečeme v pekáčku na polovině sádla, přidáme nové koření a nakrájený citrón a vložíme opláchnutou a osolenou kančí kýtu, kterou jsme protkali klínky slaniny. Podlijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě doměkka. Během pečení občas kontrolujeme a v případě potřeby podléváme horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou. Do šťávy přidáme světlou jíšku, připravenou ze zbývajícího másla a hladké mouky, dobře rozmícháme, přidáme šípkovou zavařeninu, víno a skořici a podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme octem. Omáčku vaříme za občasného míchání do zhoustnutí a nakonec ji přecedíme přes jemné síto nebo rozmixujeme, aby byla úplně hladká. Upečenou kýtu nakrájíme na plátky a necháme v omáčce krátce prohřát. Podáváme s kynutým knedlíkem.
Poznámky:
Postupem i surovinami to trochu připomíná svíčkovou, ale vězte, že když se někdy dopracujete ke kančí kýtě, chuť to bude výrazně jiná. A když kýtu mít nebudete, protože nikdo z vašich blízkých není právě myslivec, tak to zkuste s hovězím. Má to také něco do sebe. Recept na šípkovou zavařeninu najdete pod číslem 846.


?

Názory čtenárů

Na šípkovou je receptů mraky, a každý je jiný. Já ji vařím podle M. J. Sandtnerové a jsem s ní navýsost spokojen. Čímž netvrdím, že jiné recepty budou špatné. Holt to chce ochutnat a pak soudit :)
Petr Svoboda dne 6.8.2013 23:18:41
Cha,cha, pán kuchár a polovník Harry, keď je nečo v i n i k a j í c í pak sa to píše "vynikající". Dobry deň.
Dežo dne 30.4.2011 19:11:01
Cha chá, já jsem myslivec a tady ty pochoutky ze zvěřiny si dopřávám víc než často a věřte, muj recept se liší jen malinko od toho, co uvádí na internetu Šárka a je to vždy vinikající, jo a navíc jsem kuchař takže dokonalá kombinace
Harry dne 2.2.2010 11:50:32
Teda dnes vařili kančí kýtu se šípkovou omáčkou v pořadu Kluci v akci. Vypadalo to dost dobře, ale dělali to trochu jinak. Místo šípkové zavařeniny používali protlak a dávali ho tam hned na začátku a potom znovu na konec na dochucení. Šípky teď jsou akorát, tak jen tu zvěřinu...
Marcel dne 29.9.2008 19:45:44
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".