Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a nakrájíme ji na kostičky. Také cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Všechnu připravenou zeleninu opečeme v pekáčku na polovině sádla, přidáme nové koření a nakrájený citrón a vložíme opláchnutou a osolenou kančí kýtu, kterou jsme protkali klínky slaniny. Podlijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě doměkka. Během pečení občas kontrolujeme a v případě potřeby podléváme horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou. Do šťávy přidáme světlou jíšku, připravenou ze zbývajícího másla a hladké mouky, dobře rozmícháme, přidáme šípkovou zavařeninu, víno a skořici a podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme octem. Omáčku vaříme za občasného míchání do zhoustnutí a nakonec ji přecedíme přes jemné síto nebo rozmixujeme, aby byla úplně hladká. Upečenou kýtu nakrájíme na plátky a necháme v omáčce krátce prohřát. Podáváme s kynutým knedlíkem.
Poznámky:
Postupem i surovinami to trochu připomíná svíčkovou, ale vězte, že když se někdy dopracujete ke kančí kýtě, chuť to bude výrazně jiná. A když kýtu mít nebudete, protože nikdo z vašich blízkých není právě myslivec, tak to zkuste s hovězím. Má to také něco do sebe.
Recept na šípkovou zavařeninu najdete pod číslem 846.
?