Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky, vložíme do misky z jenského skla a zakapeme citrónovou šťávou, aby nehnědla. Pak přidáme kousek másla, nepatrně podlijeme vodou, přikryjeme víkem a dusíme v troubě doměkka. Jakmile jsou jablka měkká, rozmačkáme je a za občasného promíchávání je dodusíme na hustou kaši. Piškoty mezitím nastrouháme, osmahneme je na zbylém másle a potom je střídavě s jablkovou kaší rovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Pečeme asi 30 minut ve vyhřáté troubě. Nákyp podáváme teplý, ozdobený šlehanou smetanou.
Poznámka:
Tento moučník mají rády děti i prarodiče. Vyplatí se ho dělat, když je dostatek (i méně kvalitních) jablek a je třeba je spotřebovat, aby nepodlehly zkáze.
?