Tento recept jsem si zapsala z vysílání programu Prima vařečka. Rozpočet jsem zachovala, postup jsem mírně přizpůsobila svým podmínkám a zkušenostem.
Výběru hub na salát věnujeme patřičnou pozornost - samozřejmě by mělo jít o houby zdravé, tvrdší. Houby očistíme, nakrájíme na větší kousky (hezky vypadají i plátky), propláchneme studenou vodou a dáme vařit do men?ího mno?ství trochu osolené vody. Vaříme asi 3 minuty, potom houby zcedíme a propláchneme studenou vodou. Z uvedených surovin si připravíme nálev, necháme ho svařit a po zchladnutí ho přecedíme (koření odstraníme). Očistíme si cibuli a papriky a obojí nakrájíme. Cibuli na půlkolečka, papriku na proužky. Už v tomto okamžiku je nám jasné, že na míchání salátu budeme potřeboval hodně velkou nádobu. Dáme do ní zchladlé houby, nakrájené papriky a cibuli, přidáme kečup a rajčatový protlak (máme-li přebytek měkkých rajčat, můžeme je pokrájet a dát místo protlaku), cukr a olej. Přidáme zchladlý nálev a všechno dobře promícháme. Plníme do dobře vymytých a usušených sklenic a stlačujeme lžící tak, aby v salátu nevznikaly žádné vzduchové bubliny. Sklenice by měly být naplněné asi jeden centimetr pod okraj. Potom sklenici zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při 85 stupních celsia. Salát necháme ještě nejméně týden uzrát a teprve potom ho spotřebováváme. Je to vhodná příloha k masitým jídlům, k těstovinám, ale chutná i samostatně nebo s černým pečivem.
?