Z uvedených přísad uhněteme hladké těsto. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Zaoblené strany hrušek několikrát vodorovně nařízneme a hrušky pokapeme hruškovicí. Těsto rozválíme přímo na vymaštěném plechu, posypeme mletými oříšky a obložíme hruškami. Zakysanou smetanu rozmícháme s vejci a 5 lžícemi cukru a přelijeme jí hrušky. Rovnoměrně ji rozetřeme po celém koláči. Koláč pečeme nejprve v troubě předehřáté na 200 stupňů, po 10 minutách příkon ztlumíme asi na 180 stupňů a pečeme zhruba dalších 30 minut. Potom hrušky na povrchu koláče potřeme rozpuštěným máslem a posypeme zbytkem cukru a necháme mírně zkaramelizovat. Nejlépe to jde pod rozpáleným grilem trouby. Pokud gril nemáme, vložíme koláč znovu, ale jen na krátkou chvíli, do rozpálené trouby.
?