Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Domácí šťáva z černého rybízu
(jto)
recept číslo: 701
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1,5 l černého rybízu (dužnatého ovoce)
1 lžíce kyseliny citronové
1,75 kg cukru
 

Postup

Recept je od mé kolegyně z práce, je odzkoušený léty praxe a šťáva je opravdu velice dobrá. Zkoušený originál byl z černého rybízu, lze ale dělat z jakéhokoliv dužnatého ovoce.

Vyzrálé ovoce opláchneme a odměříme 3 půllitry do velké láhve od okurek o objemu 3,5 l.Rukou dobře rozmačkáme. Přidáme 1 lžíci kyseliny citronové a zalijeme 3 půllitry vody. Láhev povážeme plátnem a necháme 24 hodin stát.
Po této době přes látkový pytlík vše dobře prolisujeme. Nalijeme do 5l nádoby a přivedeme k varu. Přidáme 1,75 kg cukru a dobře promícháme až se cukr rozpustí. Pěnu, které se tvoří na povrchu sběračkou sbíráme.Po krátkém varu, když už máme pěnu sebranou a v nádobě je čistá šťáva, odstavíme z ohně. Do dřezu napustíme asi do 5 cm výšky studenou vodu a do ní postavíme hrnec s horkou šávou. Mícháme a měříme teploměrem teplotu. Když klesne po chvilce na 80 C, plníme šťávu takto horkou do 1,5 l PET lahví od dobré vody a pod. Naplněnou láhev s horkou šťávou hned dobře uzavřeme. Z této dávky je podle druhu ovoce okolo 3 l hotové šťávy.
Praktické poznámky:
Ovoce se dobře lisuje přes pytlík z diolenu. Umělé vlákno je daleko pevnější než plátno a nepropustí tolik pevných částí jako plátno. Sbírání pěny při varu šťávy je mnohem snadnější, je ji méně. Nejlepší jsou bílé plastové lahve s "vroubky" například od Korunní minerálky, ale lze použít i jiné bílé.

Názory čtenárů

Pro Krlu ze 14.7.2014: Podle výzkumů PET lahve a všechny ostatní plastové výrobky nejsou nevinné při použití zahorka. Uvolňují se z nich zdraví poškozující sajrajty, přinejmenším ovlivňující plodnost, je podezření na poškození genů apod. PET lahve a horká tekutina určitě nejdou dohromady.
Míla O. dne 14.7.2018 12:01:18
dodržovala jsem recept, ale po vychladnutí mi šťáva zrosolovatěla. Co teď s tím a kde se stala chyba. Díky Jana
Jana dne 2.8.2015 13:54:25
Recept jsem zkusila, šťáva je právě hotová a moc dobrá. Dala jsem na 1 l přecezené šťávy 800 g cukru a 1 lžíci kys.citronové. Plastové lahve jsem vynechala a uvařenou šťávu nalila do lahví od tuzemáku a do zátkových lahví od piva Bernard (předem vysterilizovaných vroucí vodou)
Hanka S. dne 14.7.2015 15:37:07
pravda plasty nad 40 stupnu uvolnují dioxin
inian dne 2.7.2015 18:59:16
Ten,co si člověk sám vypěstuje!
Hanka dne 30.5.2015 07:32:36
Prosím, který černý rybíz není cítit myšinou? Slyšela jsem o nějakém z Polska.
Kája dne 26.5.2015 20:15:07
Dobrý den (musím reagovat i když to většinou nedělám:),láhve z PET (polyetylentereftalátu) rozhodně neuvolní karcinogenní látky, když do nich dáte horkou tekutinu, jak je popsáno zde v receptu....nevím kde to dotyčná osoba, která děsí:) vyzkoumala, jak to zkoumala, jaké naměřila hodnoty a jakých látek...ach jo, ševče drž se svého kopyta!!! Spíš se v zimě mrkněte k sousedů co jim kouří z komína a tam se rozčilujte, že někdo hazarduje s Vaším zdravím...
Karla dne 14.7.2014 18:56:38
Varuji před takovýmto použitím PET lahví! PET lahve nejsou určeny k opakovanému použití, a už vůbec do nich nepatří nic teplého. Takovýmto použitím se z takovýchto plastů (určených k jednorázové potřebě) uvolňují karcinogenní látky, je tedy možné, že budete pít celkem chutnou šťávu, ale velmi vážně tímto hazardujete se svým zdravím.
Luďka dne 10.7.2014 19:09:39
plnit ještě horkou šťávu do plastových lahví není úplně to nejlepší, jelikož se z plastu při styku s horkou kapalinou uvolňují rakovinotvorné látky. Takže šťávu by bylo lepší plnit buď do skleněných žáruvzorných lahví nebo nechat zchladnout a poté uložit do mrazáku.
dne 30.6.2014 10:48:24
Pokud byl dotaz od Lucie na mne, a tedy ptala se na množství kyseliny sorbové, tak dávkování je uvedeno přímo na balení kyseliny sorbové. Letos sirupy nevyrábím, ale mám dojem, že se dávají 2g na litr sirupu.Iva
Iva dne 5.8.2013 11:06:39
Dobry den, Dekuji za vyborny tip. Jen jsem se chtela zeptat kolik tam davate te kyseliny ( napr.na litr stavy ). Predem dekuji za odpoved a preji hezky den:-)
Lucie dne 2.8.2013 11:15:02
Proč jsou všechny zdravé šťávy a sirupy vařené a ještě i zavařované??? Kde jsou pak ty vitamíny? Já dělám všechny sirupy za studena a vydrží klidně i několik let. Stačí dát kyselinu sorbovou.
Iva dne 22.7.2013 14:14:11
vyzkouším
nováková dne 18.7.2013 16:46:31
Prima ! Mohl by mi někdo poradit jak udělat šťávu z trnek ? Díky předem stanpoz@seznam.cz
Slávek dne 18.8.2009 13:08:11

dne 25.3.2002
vyzkoušela jsem (černý + červený rybíz) a je dobrá. daleko lepší než kupovaná. zavařovala jsem ji do skleniček od kečupu, aby nám vydržela dlouho.
Věra dne 12.9.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".