Brambory uvaříme (nejlépe ve slupce), necháme vychladnout a umeleme na masovém strojku nebo protlačíme. Přidáme hrubou mouku, trošku soli, vejce a změklé máslo. Rukama zpracujeme na vále v hladké těsto. Vál si poprášíme hladkou moukou, těsto na něm rozválíme na tloušťku asi 3-4 mm a nakrájíme na čtverce. Do každého čtverce vložíme odpeckovanou třešni a zabalíme do tvaru kuličky. Do dostatečně velkého hrnce si dáme vařit vodu, kterou osolíme kávovou lžičkou soli. Jakmile se voda začne vařit, vhodíme do ní opatrně knedlíky, a pokud se přichytí na dně, tak je vařečkou lehce ode dna oddělíme. Přikryjeme pokličkou, aby se voda rychle začala znovu vařit. Podle velikosti vaříme asi 5 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a na talíři je pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem a mletými ořechy.
Obměny:
Samozřejmě lze použít jakékoliv vhodné ovoce - višně, jahody, meruňky, švestky apod. Velikosti ovoce přizpůsobíme velikost čtverců těsta a také dobu vaření. Pokud si nejsme jisti, jeden z knedlíků z vody vyjmeme, rozkrojíme a zjistíme, zda je těsto již uvařené. Sypat knedlíky mletými ořechy samozřejmě nemusíme, pokud jich zrovna nemáme přebytek. Lze použít také jinou posýpku - například strouhaný tvaroh nebo strouhané sušené hrušky.