A my bez vaření: 12 květů bezu do 1 litru vody na 24 hodin, potom přecedíme a za studena rozpustíme 1 kg cukru a 1 kyselinu citrónovou - podle chuti může být i méně. Letos jsem přidala med a citrónovou šťávu. Je to mňamka. Uchováváme v lednici. alik dne 31.5.2011 12:51:03 |
My děláme bezinkový med trochu jinak: 25 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 litr vody, 1 kg cukru. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opláchneme a odstřiháme velké stonky. Květy povaříme s citronem v litru vody asi 20 min a necháme vyluhovat 24 hodin. Druhý den přecedíme přes plátno. Do vzniklé šťávy přidáme 1 kg cukru krupice a vaříme tak dlouho, ža se začne táhnout. Ještě horké plníme do sklenic. Použití je stejné - při nachlazení do čaje nebo jako "bezinkový punč" s citronem. Fakt to pomáhá. A to rčení znám takhle: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. preclik dne 13.5.2008 09:17:00 |