Pampeliškové květy trháme i se zelenými lůžky. Opláchneme je, pocukrujeme, pokapeme šťávou z jednoho citrónu a necháme 12 hodin stát. Potom je zalijeme 500 ml vody a necháme do druhého dne vylouhovat. Květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným a na plátky pokrájeným pomerančem a citronem. Necháme vychladnout a potom opět pomalu zahříváme až k bodu varu a necháme opět vychladnout. Postup opakujeme, samozřejmě za průběžného míchání, tak dlouho, dokud tekutina nezačne medovatět. Tehdy ji horkou nalijeme do připravených zahřátých skleniček, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Poznámka: stejným způsobem se připravuje i med z hluchavky, ze sedmikrásek nebo z třezalky tečkované.