Z pomerančů oloupeme kůru včetně bílé slupky a příčně je nakrájíme na plátky silné asi 1/2 cm. Špičkou nože odstraníme jádra. Každé kolečko rozdělíme na 4 dílky a dáme je do mísy. Také grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, každý dílek na užší straně natrhneme, stáhneme z něho celou slupku a odstraníme jádra. Oloupané dílky rozdělíme na třetiny a také dáme do mísy. Jablka oloupeme, nakrájíme na kolečka. Všechno nakrájené ovoce pokapeme vydatně šťávou z citrónu. V kastrolku svaříme vodu s cukrem, až se tvoří bubliny - nejméně 5 minut varu. Odstavíme, vmícháme rozinky, ořechy a rum. Necháme prochladnout a vlažným cukrovým roztokem zalijeme ovoce v míse. Necháme stát na chladném místě (v chladničce) asi jednu hodinu přikryté. Občas opatrně promícháme. Tento salát se udrží přikrytý a v chladu až do druhého dne.