Rybu vykucháme, očistíme, omyjeme a osušíme. Ponecháme ji vcelku i s hlavou. Vně ji celou natřeme olejem, zevnitř i zvenku si osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a paprikou. Do břišní dutiny vložíme svazek zelené petrželky a máslo. Zakapeme citrónovou šťávou. Rybu položíme na rošt a grilujeme po každé straně do zlatohněda. Je hotová, když jí vidlička lehce projede až k páteři. Doba grilování záleží na velikosti a druhu ryby. V polovině grilování rybu opatrně obrátíme, nejlépe za pomoci dvou obraceček, aby se nepotrhala. Ideální je speciální rošt na rybu, do kterého se celá ryba uzavře a dá se bezpečně otáčet i přenášet z grilu na talíř.
Poznámky:
Je to tak dobré, že jedna ryba (např. makrela) stačí tak akorát pro jednoho strávníka. Proto je jich na obrázku skoro pět! Místo pepře, kmínu a papriky lze také použít směs koření na ryby. Lžící tohoto koření smícháme se dvěma lžícemi oleje a potíráme tím ryby při grilování.