Nejdříve si připravíme rajčatovou omáčku. Očistíme si kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo, také cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé kostičky. Rajčata rozčtvrtíme. Na větší pánvi rozehřejeme máslo na středně silném ohni. Na máslo dáme cibuli, kořenovou zeleninu a česnek, osmahneme asi 2 minuty, přidáme koření, sůl, cukr, rajčata a všechno dohromady necháme vařit asi 2 hodiny na velmi mírném ohni. Občas zamícháme. Asi po dvou hodinách omáčku přepasírujeme přes síto (rozmixujeme) a vrátíme na pánev a ještě pomalu vaříme, až zhoustne. Omáčku si můžeme připravit i do zásoby a dát si ji zmrazit.
Rýži uvaříme doměkka způsobem, na který jsme zvyklí. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, mleté maso a opékáme je za občasného míchání asi 5 minut. Přidáme připravenou rajčatovou omáčku, tabasco, bujónovou kostku a uvedeme do varu. Jakmile se omáčka vaří, zmírníme oheň, pánev přikryjeme a necháme dusit jeětě 6-8 minut. Promícháme, odkryté ještě asi minutu povaříme a odstavíme. Po obvodu velkého talíře nebo ploché mísy utvoříme věnec z horké rýže. Doprostřed nalijeme masovou omáčku. Po povrchu omáčky rozdělíme nakrájená rajčata, smetanu a strouhaný sýr. Rýže se pojídá vidličkou, masová omáčka spolu s rajčaty, smetanou a sýrem se nabírá kukuřičnými (bramborovými) lupínky, které mají tvar trojúhelníku.